Wykonanie
Przez Marzena 11 stycznia 2019Nowy Rok zaczęłam odwiedzinami w Japońskim supermarkecie Mitsua. Akurat były tam pokazy jak zrobić ciasto na okonomiyaki, połączone z występami zespołu z bębnami. Oczywiście nie mogłam sobie odmówić zwiedzenia sklepu spożywczego. Dosłownie czułam się tak, jakbym była w Japonii. Zobaczyłam pełno produktów prosto z
kraju kwitnącej
wiśni. To jest zupełnie inny świat.Przepis na japońskie placki zrobił mój syn, który jest zakochany w kulturze i kuchni tego
kraju. Placki wyszły bardzo smaczne, tanie i o dziwo zrobienie ich było mało skomplikowane. Główne składniki to
kapusta i
mąka.Składniki
mąka pszenna - 1 szklankaśredniej wielkości
ziemniaki - 2 sztuki
tofu - 1/2 kostki
bulion warzywny - 1 szklanka
sól - 1/2 łyżeczki
proszek do pieczenia - 1/4 łyżeczki
płatki drożdżowe (nutritional yeast) - 1 łyżkakiszony
imbir - 1/4 szkalnkimała
cebula - 1 sztukazmielone złote
siemię lnianie - 4 łyżkiposiekany
szczypiorek - 1 pęczekposzatkowana
kapusta - 3 szklankiInstrukcje
Cebulę,
ziemniaki i
tofu miksujemy w blenderze razem z
bulionem warzywnym.Zawartość blendera wylewamy do miski i miksujemy z resztą składników, oprócz
kapusty i
szczypiorku.Miskę z
ciastem przykrywamy i wstawiamy na jedną godzinę do lodówki.
Kapustę drobno siekamy i dodajemy do ciasta.Smażymy z obu stron pod przykryciem na małym ogniu przez około 4 minuty.Okonomiyaki podajemy z
majonezem i
ketchupem, posypane
szczypiorkiem.@ placki formujemy dosyć duże@ z podanych w przepisie proporcji wychodzą około 4 sztuki