Wykonanie
Farmerska surówka , jest to kolejna propozycja , znakomitego dodatku do zimowego obiadku 😉 Smaczna , prosta , a co najważniejsze bardzo zdrowa . W mojej kuchni surówki , nie są zbyt częstym gościem , ale jak już są , to muszą być pyszne , inaczej , problemem jest zachęcić domowników , do ich degustacji , gdyż są zwolennikami gotowanej jarzyny 😉 Cóż , dobra surówka , nie jest zła 😉
Składniki :ćwiartka małej główki ,
białej kapusty1 mała puszka
kukurydzy lub 1/2 zwykłej1 mały
por ( bez ciemnozielonej części )1 średnia
marchewka1
jabłko2 łyżki
majonezu1 łyżka
octu winnego1 czubata łyżeczka
cukru ( można zastąpić
miodem )
sól ,
pieprz do smaku
koperek do dekoracji
Kapustę szatkujemy , najcieniej jak się da . Genialna do tego, jest nastawna mandolina do warzyw 😉 . To samo z
porem .
Marchewkę ,
jabłko , obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach .
Kukurydzę odsączamy z zalewy . Wszystkie warzywa, oprócz
kukurydzy , mieszamy w misce , solimy ,
pieprzymy , lekko ugniatając ręką ,aż zmiękną ( dotyczy to
kapusty, ).
Kukurydzę dodajemy po ugnieceniu warzyw . Dokładamy
majonez ,
ocet jabłkowy ,
cukier i mieszamy . Odstawiamy na około 10 minut , żeby surówka się przegryzła , ponownie mieszamy i możemy podawać, posypaną świeżym
koperkiem , jako dodatek do obiadu 😉 Smacznego !