Wykonanie
Delikatne ciasto
kokosowe na bazie domowego budyniu z wiórkami kokosowymi i
kaszą manną. Jest lekko słodkie zaś polewa ma fajny posmak kwaśnej
śmietany. Ciasto jest dość proste i szybkie w wykonaniu.
Składniki: Kruchy spód:150g.
masła 82%2
żółtka1/2 szklanki
cukru300g.
mąki pszennej Masa budyniowa:100 g
masła 82%5 łyżek
mąki pszennej3 łyżki
mąki ziemniaczanej3/4 szklanki
cukru1 łyżka
cukru z
wanilią4 szklanki
mleka4
jajka Kasza manna:1,5 szklanki
mleka5 łyżek wiórek
kokosowych ( ok. 50g.)1/2 szklanki
kaszy manny1 łyżka
masła 82% Polewa:1 szklanka kwaśnej
śmietany 18%200g.
mlecznej czekolady Przygotowanie: Kruchy spód:
Masło posiekać z
cukrem.Dodać
żółtka, wsypać
mąkę.Zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą, odstawić na 30 min do lodówki.Po tym czasie rozwałkować cienko na papierze do pieczenia.Wyłożyć nim blaszkę, naciąć odstające boki, nakłuć dno widelcem.Piec ok 35-40 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. Masa budyniowa:W rondlu rozpuścić
masło , dodać
mąki , smażyć energicznie mieszając do powstania gładkiej masy.Wsypać
cukier,
cukier z
wanilią , wlać
mleko oraz wbić
jajka cały czas mieszając ( można użyć miksera)Kokosowa
kasza manna: W garnku podgrzać
mleko, wsypać
wiórki kokosowe.Gdy się zagotuje dodać
kaszę oraz
masło.Gotować do zgęstnięcia co jakiś czas mieszając.Do masy budyniowej dodać
kaszę manną, całość razem zmiksować.Masę wyłożyć na wystudzony, kruchy spód, rozsmarować równo. Polewa: Na kąpielą
wodną podgrzać kwaśną
śmietanę, dodać połamaną
czekoladę.Podgrzewać co jakiś czas mieszając po powstania płynnej polewy, pozostawić do wystudzenia.Polewę rozsmarować na wierzchu ciasta, wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Smacznego