Rolada ziemniaczana z mięsem, serem i szpinakiem / Cheesy potato roll with meat and spinach

Wykonanie

Share the post "Rolada ziemniaczana z mięsem, serem i szpinakiem / Cheesy potato roll with meat and spinach"
Dziś przedstawiam coś obłędnie pysznego. Jakiś czas temu zobaczyłam na fejsie filmik z przygotowaniem tego dania ze strony Tasty, i poczułam, że muszę to zrobić. W pierwszy wolniejszy weekend zabrałam się do dzieła i powstała przepyszna rolada z ziemniaków zapieczonych w parmezanie, nadziana sosem mięsnym, śmietankowym szpinakiem i dużą ilością mozzarelli – obłęd! To jest przepyszne! I wcale nie jest tak trudna w przygotowaniu jak wydaje się na pierwszy rzut oka. Zapraszam!
Scroll down for recipe in English
(8 porcji)
Składniki:
6 ziemniaków, obranych i pokrojonych w cienkie (3 mm) plasterki
2 szklanki startego parmezanu
3 łyżeczki soli
4 łyżki oleju roślinnego
1 cebula, pokrojona w kostkę
450 g mielonej wołowiny
1 puszka x 400 g krojonych pomidorów
4 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
1 łyżeczka mielonej papryki
400 g szpinaku baby
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
1 szklanka sera ricotta
1 szklanka startej mozzarelli
Przygotowanie:
Wyłóż na blaszce papier do pieczenia i posyp go równomiernie połową parmezanu. Następnie ułóż na niej plasterki ziemniaków tak by nachodziły na siebie w 1/3 wysokości i szerokości, i w taki sposób pokryły całą blaszkę.
Posyp całość resztą parmezanu, dopraw 1 łyżeczką soli i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 oC na 30 minut, aż ziemniaki zmiękną i zarumienią się na brzegach.
W głębokiej patelni rozgrzej na średnim ogniu 2 łyżki oleju, włóż cebulę i smaż do ładnego skarmelizowania, przez około 15 minut.
Dodaj wołowinę, rozdrobnij ją drewnianą łyżką i wymieszaj z cebulą. Wmieszaj pomidory, 3 łyżki natki pietruszki, paprykę, 1 łyżeczkę soli i dużą szczyptę pieprzu, wymieszaj i smaż aż mięso się zarumieni.
W dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, dodaj szpinak, podsmażaj do zwiędnięcia, po czym wmieszaj 1 łyżeczkę soli i czosnek. Podgrzej przez chwilę, po czym przełóż go do miski i wymieszaj z ricottą.
Wyłóż szpinak równomierną warstwą na ziemniakach, na szpinak wyłóż równomiernie mięso i posyp całość mozzarellą.
Zawiń całość w luźną roladę (tak by składniki nie wypadały z końca rolady) i włóż do nagrzanego do 180 oC piekarnika na 15 minut.
Posyp resztą pietruszki, pokrój w plastry i podawaj roladę jeszcze gorącą.
Smacznego!
English version
Cheesy potato roll with meat and spinach
(8 servings)
Ingredients:
6 potatoes, peeled and thinly sliced (3 mm)
2 cups grated parmesan cheese
3 teaspoons salt
4 tablespoons vegetable oil
1 onion, diced
450 g ground beef
1 can x 400 g diced tomato
4 tablespoons fresh parsley, chopped
1 teaspoon paprika
400 g baby spinach
2 cloves garlic, minced
1 cup ricotta cheese
1 cup shredded mozzarella cheese
Preparation:
On a parchment paper-lined baking sheet, sprinkle half of the Parmesan cheese and spread until it is evenly covering the parchment paper. Place the potatoes over the parmesan so each potato is overlapping the previous potato both vertically and horizontally. Continue until the entire pan is filled with potatoes.
Sprinkle to rest of the Parmesan evenly over the potatoes. Season with 1 teaspoon of salt and bake in the preheated to 180 oC oven for 30 minutes, until golden and the potatoes are flexible and slightly crispy on the edges.
In a deep pan heat 2 tablespoons of oil over medium heat, add the onions, and cook until caramelized, about 15 minutes.
Add the beef break up with wooden spoon and mix with the onion. Mix in the tomatoes, 3 tablespoons of parsley, paprika, 1 teaspoon of salt, and pepper, stir and cook until the beef is browned and cooked through.
In a large pan heat 2 tablespoons of oil over medium heat, add the spinach, cook until wilted and stir in 1 teaspoon of salt and the garlic. Mix spinach mixture with the ricotta and set aside.
Evenly spread the spinach mixture over the cooked potato sheet. Next evenly spread the beef mixture over the spinach and sprinkle mozzarella over the beef.
Take one end of the potato sheet holding the parchment paper begin rolling upward, making sure the ingredients are not coming out the ends. Once the it is completely rolled place the potato roll on the parchment paper and bake in the preheated to 180 oC oven for 15 minutes.
Sprinkle with parsley for garnish, slice and serve immediately.
Enjoy!
Share the post "Rolada ziemniaczana z mięsem, serem i szpinakiem / Cheesy potato roll with meat and spinach"
Źródło:https://karmelowy.pl/rolada-ziemniaczana-z-miesem-serem-i-szpinakiem-cheesy-potato-roll-with-meat-and-spinach