Truskawki i mango pod owsianą kruszonką

nazwa

Wykonanie

Doskonały mariaż truskawek i mango w tym szybkim do przygotowania deserze. Pyszna kruszonka z płatków owsianych na pewno bardzo Wam posmakuje :-). Owoce pod kruszonką można przygotować zarówno w większej formie do tarty, w naczyniu żaroodpornym jak i w indywidualnych kokilkach.
Kruszonka:
120 g masła, roztopionego
100 g cukru
8 g cukru wanilinowego
100 g mąki pszennej
120 g płatków owsianych
W naczyniu umieścić wszystkie składniki. Wyrobić między palcami do momentu otrzymania kruszonki, odstawić.
400 g truskawek
250 g dojrzałego mango, pokrojonego w niedużą kostkę lub plasterki
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
Truskawki odszypułkować, większe przepołowić. Umieścić w naczyniu do zapiekania o średnicy 23 - 25 cm razem z mango i skrobią. Wymieszać. Posypać przygotowaną wcześniej kruszonką
Piec w temperaturze 180ºC przez około 35 minut lub do zrumienienia się kruszonki. Nadzienie owocowe w środku będzie się wyraźnie gotowało. Wyjąć, chwilę przestudzić. Można podawać ciepłe np. z lodami waniliowymi.
Smacznego :-).
Źródło:https://www.mojewypieki.com/przepis/truskawki-i-mango-pod-owsiana-kruszonka