Muffiny czekoladowe z twarożkiem

nazwa

Wykonanie

Wspaniałe, wyważone w smaku czekoladowe muffiny z dodatkiem masy serowej, wmieszanej do ciasta. Pyszne, delikatne, puszyste. Nie można się oprzeć by zjeść więcej niż jedną ;-). Doskonałe na szybką przekąskę, jeśli macie ochotę na kawałek 'czegoś' czekoladowego, ich przygotowanie nie zajmie Wam dużo czasu. Upiekłam w papierowych kubeczkach ale można upiec w formie do muffinów i użyć standardowych papilotek.
Składniki na 10 - 12 sztuk:
250 g mąki pszennej
30 g kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g drobnego cukru do wypieków
70 g brązowego cukru muscovado
2 duże jajka
175 ml mleka
115 g masła, roztopionego i przestudzonego
70 g chocolate chips z gorzkiej czekolady lub posiekanej gorzkiej czekolady
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W naczyniu umieścić składniki mokre: jajka, mleko i masło. Dodać cukier i wymieszać rózgą kuchenną, do połączenia się składników. Bezpośrednio do połączonych mokrych składników przesiać składniki suche: mąkę pszenną, proszek do pieczenia, kakao. Wymieszać rózgą kuchenną, tylko do połączenia się składników. Dodać chocolate chips i wymieszać.
Przygotować 10 - 12 kubeczków papierowych i ułożyć na płaskiej blaszce lub formę do muffinów wyłożyć papilotkami (10 - 12 tradycyjnych papilotek).
Pomiędzy kubeczki rozdzielić równo ciasto - powinno sięgać nie więcej niż do 3/4 wysokości papilotki. Następnie na środek ciasta czekoladowego nałożyć po 2 łyżeczki nadzienia serowego (przepis poniżej) i rozdzielić pomiędzy papilotki. Łyżeczką wymieszać delikatnie z górną częścią ciasta czekoladowego, by uzyskać efekt marmurka.
Piec w temperaturze 170ºC bez termoobiegu, przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.
Nadzienie serowe:
170 g twarogu, tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie (można też wykorzystać serek mascarpone lub philadelphia)
1 żółtko
3 łyżki cukru
8 g cukru wanilinowego
Wszystkie składniki umieścić w miseczce i wymieszać dokładnie łyżką.
Smacznego :-).
Źródło:https://www.mojewypieki.com/przepis/muffiny-czekoladowe-z-twarozkiem