Wykonanie
Szparagi można jeść przez niedługi czas w roku, korzystam więc z tego i robię je często. najbardziej polubiłam grillowane, nie tylko na powietrzu, robię je też na grillowej patelni. Tak przyrządzone są dobre szczególnie zielone , ale i białe też doskonale smakują. Grillowane
szparagi z
serem, które są na zdjęciu posypałam korycińskim z
czarnuszką, to bardzo ciekawy dodatek. Innym razem podałam je z prażonym
sezamem, ale zniknęły tak szybko, że nie zdążyłam ich sfotografować 🙂 Robię też
szparagi pieczone, na dłużej zatrzymuję w słoikach jako kiszone , pyszne są też z nich kremowe zupy .wiązka
szparagówsól,
oliwapokruszony
ser koryciński
Zielonych szparagów nie trzeba obierać, odłamujemy tylko zdrewniałe końcówki – w tym miejscu, gdzie się same łamią . Z białymi postępujemy podobnie, jeśli po odłamaniu włókna się ciągną, wtedy należy je obrać. Jeśli są bardzo świeże, wystarczy te końcówki odłamać , po zgrillowaniu będzie można je zjeść bez problemów.Na 15 minut przed grillowaniem posoliłam
szparagi i
skropiłam oliwą. Zrobiłam to intuicyjnie, bo większość warzyw tak przygotowuję na grilla. Dzięki temu szybciej i łatwiej przechodzi proces ich przygotowania. Jeśli robię białe, które są grubsze, przecinam je w poprzek, zachowując główki w całości.
Tak przygotowane
szparagi kładę na rozgrzaną grillową patelnię cienko posmarowaną
olejem , po kilku minutach przegarniam , by były równo przypieczone. Od razu posypuję dodatkami i podaję na ciepło.
Grillowane
szparagi lubią też
szynkę i
boczek. Ostatnio przy okazji kulinarnego spotkania zrobiłam właśnie takie mieszane grillowane z dodatkiem wytopionego na suchej patelni
boczku. Na końcu zostały jeszcze posypane tartym
parmezanem i podane z
suszonymi pomidorami .Smacznego !
(Odwiedzone 57
razy, 1 dzisiaj)