Wykonanie
Pomidory powoli zaczynają smakować już jak
pomidory, można już sobie pozwolić na różne sałatki z nimi. Od pewnego czasu mam możliwość kupowania prawdziwego wiejskiego
twarogu, który smakuje zjawiskowo , postanowilam więz zrobić z nim wersję sałatki caprese po polsku. Zamiast plastrów
mozzarelli dałam pokrojony w spore kawałki wiejski
twaróg a
oliwę zastąpiłam
olejem rzepakowym tłoczonym na zimno.
Bazylię ( prosto z doniczki w ogrodzie, wyhodowaną samodzielnie z nasion) zostawiłam bez zmian. Prócz
soli i
pieprzu posypałam caprese po polsku
czosnkiem niedźwiedzim , miałam suszony.
Sałatka, którą podałam na śniadanie w Dniu
Matki wyszła pyszna, mojemu synowi ( wielbicielowi klasycznej jej wersji ) bardzo smakowała w tej postaci.kilka dojrzałych
pomidorów15-20 dkg dobrego
twarogu pokrojonego w plastry
sól,
pieprz,
czosnek niedźwiedziświeże listki
bazylii2 łyżki
oleju rzepakowego tłoczonego na zimnoPlastry
pomidorów i
sera układamy na talerzu naprzemiennie , posypujemy
solą i
pieprzem. Polewamy
olejem, posypujemy
czosnkiem niedźwiedzim i listkami świeżej
bazylii. Ot, cała prostota – w tym tkwi tajemnica smaku. Polski
twaróg zrobiony domowym sposobem doskonale pasuje do
pomidorów i sprawdza się w tej
sałatce . Może tylko nie bardzo nadaje się do fantazyjnej wersji tej sałatki , którą pokazywałam na blogu dawno temu :
Na razie
pomidory do sałatki kupuje na targu, do sałek z ogrodu dodaję tylko
bazylię. Jednak w doniczkach przed domem kwitną już
pomidory i już nie
mogę się doczekać, kiedy i one trafią do domowych sałatek .Smacznego !
(Odwiedzone 31
razy, 1 dzisiaj)