Wykonanie
Latem, gdy jest gorąco staram się robić proste dania, by nie stać długo przy kuchni. Wykorzystuję do nich sezonowe warzywa i
zieleninę z ogrodu. Wzbogacam je też czasem doskonałym domowym
twarogiem, który kupuję przez znajomych ze wsi. Ten
makaron z grilowanymi
szparagami i
cukinią wzbogaciłam jeszcze o duszone
pieczarki , które mi zostały w lodówce , dorzuciłam
rucolę i
młody szpinak ,
natkę pietruszki i
bazylię – zieloną i fioletową. Do
razowego makaronu pasował mi jeszcze
twaróg, który pokruszyłam na koniec. Polałam wszystko odrobiną
oleju tłoczonego na zimno i wyszło pyszne danie 🙂opakowanie
razowego makaronupo pół pęczka
szparagów zielonych i białychmała
cukiniakubek duszonych
pieczarek15-20 dkg
twarogusól pieprz,
olej tłoczony na zimno
rucola,
bazylia,
natka pietruszki, liście młodego
szpinakuMakaron ugotowałam według przepisu.
Cukinię pokroiłam na plastry , posoliłam by puściła
wodę i po 15 minutach osuszyłam.
Szparagi lekko posoliłam by chwilę zmiękły i wrzuciłam na grillową patelnię posmarowaną cienko
olejem, dodajac plastry
cukinii. Po kilku minutach przewróciłam je na drugą stronę , jak były al dente, to wyłączyłam patelnię.Na
makaronie ułożyłam grillowane warzywa i
pieczarki, dorzuciłam
zioła i liście
szpinaku. Na wierzch pokruszyłam
twaróg, polałam
olejem. Na koniec posypałam lekko
solą morską i
pieprzem z młynka.Polecam to danie na obiad latem,
szparagi jeszcze są dostępne i warto je wykorzystać w sezonie. Robi się je szybko, w czasie, gdy
makaron się gotuje, można przyrządzić warzywa na patelni grillowej , nie trzeba dlugo stać „przy garach”, co teraz, gdy jest gorąco jest dużą zaletą. Dobry
twaróg lub inny ulubiony
ser uzupelnia danie, a zagorzałym mięsożercom podpowiem, że nieco wytopionego
wędzonego boczku zaspokoi ich apetyty.
Zioła można wybrać takie, jakie nam pasują,
zielenina ożywi danie i
doda mu lekkości.Smacznego !
(Odwiedzone 18
razy, 1 dzisiaj)