ßßß Cookit - przepis na ” Wieprzowina Samuraja ” , czyli siekana , smażona , doprawiona

” Wieprzowina Samuraja ” , czyli siekana , smażona , doprawiona

nazwa

Wykonanie

Wieprzowina Samuraja , nie jest żadną, tradycyjną potrawą , rozwiejmy, te wątpliwości zaraz , na początku 😉 Mega szybkie danie , taki śród-tygodniowy , leniwiec , który ma być smaczny , niekłopotliwy i włazić do gardeł dzieci , bez marudzenia 😉 Tak, też jest ,dobrze doprawiona , polana dodatkowo sosem jogurtowoczosnkowym …plus frytki, jakaś tam zielenina ..cudo , miód i malina 😉 Siekana , mieczem samurajskim..żart, oczywiście ,że nie 😉
Składniki 4 – 5 porcji :
1 kg chudej łopatki lub karkówki ( szynka będzie zbyt twarda , odpada )
1 czubata ,łyżeczka suszonego tymianku
1 czubata, łyżeczka majeranku
1 łyżeczka cząbru
1 czubata, łyżeczka suszonego , granulowanego czosnku
1 płaska, łyżeczka gałki muszkatołowej ( bardzo płaska 😉 )
2-3 łyżeczki, ostrej papryki ( lub chilli, jeśli ma być ogniście 😉 )
1 łyżeczka ,mielonej kozieradki
1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry
1 łyżeczka, pieprzu ziołowego
sól do smaku
2-3 łyżki oleju do marynaty , reszta do smażenia ( smażymy ,na małej ilości )
Sos czosnkowojogurtowy
1 kubek, jogurtu greckiego
1 płaska , łyżeczka , tartego chrzanu śmietankowego
4 ząbki czosnku , duże
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka cukru
sól do smaku
Wieprzowinę , płukamy , osuszamy ręcznikiem i siekamy, ostrym nożem , na jak najmniejsze kawałki lub kroimy w paseczki , także , jak najcieńsze . Przekładamy do miski , dodajemy 2-3 łyżki oleju i wszystkie, przyprawy z listy . Mieszamy , odstawiamy na godzinkę , dwie do lodówki . Wszystkie składniki z listy sos czosnkowojogurtowy , mieszamy ze sobą , pamiętając tylko ,żeby czosnek, przepuścić przez praskę 😉 Odstawiamy do lodówki, na 20 – 30 minut , przed podaniem , koniecznie, raz jeszcze , dokładnie zamieszajcie . Ponownie , wracamy do wieprzowiny , teraz pozostało , tylko usmażyć ją , na oleju ( bardzo małej ilości ) , na złoty kolor . Przy smażeniu ,nie mieszać zbyt często , bo puści sok . Genialna , skropiona sosem z frytkami i sałatką lub zapakowana, do ciepłej bułki ..Smacznego !
Źródło:http://xn--ogrodnikwpodry-xob60t.pl/wieprzowina-samuraja-czyli-siekana-smazona-doprawiona