Wykonanie
Wieprzowina Samuraja , nie jest żadną, tradycyjną potrawą , rozwiejmy, te wątpliwości zaraz , na początku 😉 Mega szybkie danie , taki
śród-tygodniowy , leniwiec , który ma być smaczny , niekłopotliwy i włazić do gardeł dzieci , bez marudzenia 😉 Tak, też jest ,dobrze doprawiona , polana dodatkowo
sosem jogurtowo –
czosnkowym …plus frytki, jakaś tam
zielenina ..cudo ,
miód i
malina 😉 Siekana , mieczem samurajskim..żart, oczywiście ,że nie 😉
Składniki 4 – 5 porcji :1 kg chudej
łopatki lub
karkówki (
szynka będzie zbyt twarda , odpada )1 czubata ,łyżeczka suszonego
tymianku1 czubata, łyżeczka
majeranku1 łyżeczka cząbru1 czubata, łyżeczka suszonego , granulowanego
czosnku1 płaska, łyżeczka
gałki muszkatołowej ( bardzo płaska 😉 )2-3 łyżeczki,
ostrej papryki ( lub
chilli, jeśli ma być ogniście 😉 )1 łyżeczka ,mielonej
kozieradki1 łyżeczka mielonych ziaren
kolendry1 łyżeczka,
pieprzu ziołowegosól do smaku2-3 łyżki
oleju do marynaty , reszta do smażenia ( smażymy ,na małej ilości )
Sos czosnkowo –
jogurtowy1 kubek,
jogurtu greckiego1 płaska , łyżeczka , tartego
chrzanu śmietankowego4 ząbki
czosnku , duże1/2 łyżeczki
pieprzu1 łyżeczka
cukrusól do smaku
Wieprzowinę , płukamy , osuszamy ręcznikiem i siekamy,
ostrym nożem , na jak najmniejsze kawałki lub kroimy w paseczki , także , jak najcieńsze . Przekładamy do miski , dodajemy 2-3 łyżki
oleju i wszystkie,
przyprawy z listy . Mieszamy , odstawiamy na godzinkę , dwie do lodówki . Wszystkie składniki z listy
sos czosnkowo –
jogurtowy , mieszamy ze sobą , pamiętając tylko ,żeby
czosnek, przepuścić przez praskę 😉 Odstawiamy do lodówki, na 20 – 30 minut , przed podaniem , koniecznie, raz jeszcze , dokładnie zamieszajcie . Ponownie , wracamy do
wieprzowiny , teraz pozostało , tylko usmażyć ją , na
oleju ( bardzo małej ilości ) , na złoty kolor . Przy smażeniu ,nie mieszać zbyt często , bo puści sok . Genialna , skropiona sosem z frytkami i
sałatką lub zapakowana, do ciepłej
bułki ..Smacznego !