” Zimowy garnek ” ciekawy jednogarnkowiec z łopatką

nazwa

Wykonanie

Zimowy garnek , to potrawa w stylu tych , co wrzucisz , będzie smaczne . Można go przygotować , dzień wcześniej , więc niesamowicie ,ułatwia życie w ciągu tygodnia 😉 Smaczne mięsko z delikatnej łopatki , zanurzone w kremowym sosie z dodatkiem brokuła i ziemniaków ..nic już więcej nie potrzeba , poza dobrym apetytem 😉 Bardzo lubię , takie potrawy w zimowe dni , są proste , rozgrzewające i bliskie sercu i żołądkowi ..takie domowe 😉
Składniki :
0,5 kg łopatki wieprzowej , chudej
1 mały, świeży brokuł
2 duże marchewki
1 duża cebula
3-4 ziemniaki ( zależy jak dużo lubimy 😉 )
kilka gałązek, świeżego tymianku ( lub łyżeczka suszonego )
1 łyżka, słodkiej musztardy
100 ml śmietany kremówki ( mało zdrowa ale nie zastąpiona , daje specyficzny smak )
1/2 łyżeczki mielonego kminku
1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
3 duże ,ząbki czosnku
pieprz , sól do smaku
smalec wieprzowy do smażenia
duża, łyżka mąki rozrobiona z wodą do zagęszczenia sosu
Łopatkę zwyczajowo płukamy , osuszamy papierowym ręcznikiem , kroimy w dość dużą kostkę . Najpierw na patelni , na której będziemy smażyć mięso , obsmażamy pociętą w piórka cebulę i wyciśnięty praską czosnek , przekładamy do garnka .Następnie obsmażamy mięso ,na złoty kolor ( tak żeby się przypiekło , ale nie do końca usmażyło ) , najlepiej wrzucać małymi partiami i nie mieszać zbyt często ,żeby nie puściło soku , bo zacznie się dusić , zamiast smażyć . Przekładamy do cebuli . Patelnię na której smażyliśmy mięso , zalewamy wodą , zbierając , całe soki i aromaty po smażeniu , przelewamy do garnka z mięsem i cebulą . Marchew obieramy , kroimy w średniej grubości plastry , dokładamy do reszty , doprawiamy kminkiem , gałką , musztardą i solą do smaku .
Dusimy pod przykryciem , na małym ogniu , do momentu aż mięso, zacznie być miękkie . Co jakiś czas podlewając wodą , wszystko ma pływać , ale nie tonąć 😉 W momencie , kiedy mięso jest już miękkie , dodajemy śmietanę ,ziemniaki obrane i pokrojone w duże kawałki,ćwiartki , dusimy dalej około 6 minut , po czym dodajemy, różyczki brokuła ( powinny być podobnej wielkości co ziemniaki ) . Gotujemy do czasu ,aż brokuł i ziemniaki będą miękkie . Sos zagęszczamy , dolewając mąkę , rozrobioną z wodą , cały czas delikatnie mieszając , do momentu uzyskania lubianej konsystencji . Doprowadzamy do wrzenia , wyłączamy gaz , posypujemy tymiankiem, pieprzem , przykrywamy i po pięciu minutach ,można już podawać 😉 Smacznego !
Źródło:http://xn--ogrodnikwpodry-xob60t.pl/zimowy-garnek-ciekawy-jednogarnkowiec-lopatka