Wykonanie
Zapraszam na pyszne bułeczki
razowe. Idealne na śniadanie./8-9 sztuk; 1 szklanka = 250ml; inspiracja /1,5 szklanki
mąki pszennej1,5 szklanki
mąki pszennej razowejokoło 1,5 szklanki letniej
wody15 g świeżych
drożdży3 łyżki
oleju rzepakowego lub
słonecznikowego3 łyżki
słonecznika + dodatkowych kilka łyżek do posypania3/4 łyżeczki
soliDrożdże rozrabiamy w letniej wodzie z dodatkiem 3 łyżek
mąki pszennej. Pozostawiamy do podrośnięcia.Do miski wsypujemy pozostałą
mąkę,
sól,
olej. Wlewamy podrośnięte
drożdże i wyrabiamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy trochę
mąki pszennej, ale ciasto powinno zostać lekko lepiące. Dodajemy 3 łyżki
słonecznika, wyrabiamy. Zostawiamy wyrobione ciasto w przykrytej ściereczką misce, aż podwoi swoją objętość.Po wyrośnięciu ciasto ponownie krótko wyrabiamy i wykładamy na posmarowany
olejem blat. Formujemy z ciasta prostokąt i smarujemy wierzch
olejem. Posypujemy wierzch nasionami i lekko je wgniatamy dłonią w ciasto. Kroimy ciasto na trójkąty lub prostokąty zwilżonym
olejem nożem. Wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszce. Zostawiamy na pół godziny do podrośnięcia.
Bułki wkładamy do nagrzanego do 200°C piekarnika. Na dnie piekarnika powinna być miseczka z
wodą. Pieczemy około 15-20 minut, aż będą rumiane.Rada:
bułki wychodzą dość blade, więc jeśli wolisz rumiane, posmaruj ich wierzch nie
olejem, a rozmąconym
jajkiem.
Bułki możesz także formować tradycyjnie.