Bu�ki razowe ze s�onecznikiem

nazwa

Wykonanie

Zapraszam na pyszne bułeczki razowe. Idealne na śniadanie.
/8-9 sztuk; 1 szklanka = 250ml; inspiracja /
1,5 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki mąki pszennej razowej
około 1,5 szklanki letniej wody
15 g świeżych drożdży
3 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
3 łyżki słonecznika + dodatkowych kilka łyżek do posypania
3/4 łyżeczki soli
Drożdże rozrabiamy w letniej wodzie z dodatkiem 3 łyżek mąki pszennej. Pozostawiamy do podrośnięcia.
Do miski wsypujemy pozostałą mąkę, sól, olej. Wlewamy podrośnięte drożdże i wyrabiamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy trochę mąki pszennej, ale ciasto powinno zostać lekko lepiące. Dodajemy 3 łyżki słonecznika, wyrabiamy. Zostawiamy wyrobione ciasto w przykrytej ściereczką misce, aż podwoi swoją objętość.
Po wyrośnięciu ciasto ponownie krótko wyrabiamy i wykładamy na posmarowany olejem blat. Formujemy z ciasta prostokąt i smarujemy wierzch olejem. Posypujemy wierzch nasionami i lekko je wgniatamy dłonią w ciasto. Kroimy ciasto na trójkąty lub prostokąty zwilżonym olejem nożem. Wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszce. Zostawiamy na pół godziny do podrośnięcia.
Bułki wkładamy do nagrzanego do 200°C piekarnika. Na dnie piekarnika powinna być miseczka z wodą. Pieczemy około 15-20 minut, aż będą rumiane.
Rada: bułki wychodzą dość blade, więc jeśli wolisz rumiane, posmaruj ich wierzch nie olejem, a rozmąconym jajkiem.
Bułki możesz także formować tradycyjnie.
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2018/02/Bulki-razowe-ze-slonecznikiem.html