Wykonanie
W Tłusty Czwartek można sobie pofolgować nawet na śniadanie ;-). Tosty francuskie smażone na masełku, o smaku
pomarańczowo -
cynamonowym. Niebo w gębie! Do podania wykorzystujemy
owoce sezonowe - u mnie czerwone
pomarańcze - które tak wspaniale wpasowały się w smak
cynamonowy. Proste do wykonania, wręcz dziecinnie proste. Doskonały sposób na wykorzystanie lekko czerstwego
pieczywa na... pyszny podwieczorek.Składniki na 4 tosty (duże kromki):150 ml
mleka1 duże
jajko1 łyżka
cukru trzcinowegoskórka otarta z 1
pomarańczy4 kromki białego (pszennego)
chleba (lub więcej
bułki paryskiej,
chałki,
chleba tostowego,
bułki pszennej itp.)Ponadto:
masło do smażeniasok z 1
pomarańczy + cząstki z
pomarańczy do podaniadrobny
cukier wymieszany z
cynamonem do obtoczeniaPierwsze 4 składniki umieścić w płaskim naczyniu i roztrzepać widelcem w celu zwiększenia puszystości. W mieszance namoczyć
pieczywo, z obu stron.
Masło rozgrzać na patelni, na średniej mocy palnika. Smażyć namoczone
pieczywo, z obu stron, do złotego koloru, w razie potrzeby zmniejszając moc palnika (smażymy na złoty kolor). Przy każdej zmianie
pieczywa wycierać patelnię do sucha ręczniczkiem kuchennym (by nie smażyć na tym samym
maśle). Usmażone tosty nasączać lekko
sokiem z
pomarańczy (1 łyżka na kromkę) i obtaczać w cukrze
cynamomowym.Podawać z cząstkami
pomarańczy. Najsmaczniejsze na ciepło!Smacznego :-).