ßßß Cookit - przepis na Tosty francuskie z pomarańczą i cynamonem

Tosty francuskie z pomarańczą i cynamonem

nazwa

Wykonanie

W Tłusty Czwartek można sobie pofolgować nawet na śniadanie ;-). Tosty francuskie smażone na masełku, o smaku pomarańczowo - cynamonowym. Niebo w gębie! Do podania wykorzystujemy owoce sezonowe - u mnie czerwone pomarańcze - które tak wspaniale wpasowały się w smak cynamonowy. Proste do wykonania, wręcz dziecinnie proste. Doskonały sposób na wykorzystanie lekko czerstwego pieczywa na... pyszny podwieczorek.
Składniki na 4 tosty (duże kromki):
150 ml mleka
1 duże jajko
1 łyżka cukru trzcinowego
skórka otarta z 1 pomarańczy
4 kromki białego (pszennego) chleba (lub więcej bułki paryskiej, chałki, chleba tostowego, bułki pszennej itp.)
Ponadto:
masło do smażenia
sok z 1 pomarańczy + cząstki z pomarańczy do podania
drobny cukier wymieszany z cynamonem do obtoczenia
Pierwsze 4 składniki umieścić w płaskim naczyniu i roztrzepać widelcem w celu zwiększenia puszystości. W mieszance namoczyć pieczywo, z obu stron.
Masło rozgrzać na patelni, na średniej mocy palnika. Smażyć namoczone pieczywo, z obu stron, do złotego koloru, w razie potrzeby zmniejszając moc palnika (smażymy na złoty kolor). Przy każdej zmianie pieczywa wycierać patelnię do sucha ręczniczkiem kuchennym (by nie smażyć na tym samym maśle). Usmażone tosty nasączać lekko sokiem z pomarańczy (1 łyżka na kromkę) i obtaczać w cukrze cynamomowym.
Podawać z cząstkami pomarańczy. Najsmaczniejsze na ciepło!
Smacznego :-).
Źródło:https://www.mojewypieki.com/przepis/tosty-francuskie-z-pomarancza-i-cynamonem