« Pączki łyżką kładzioneNa formę o średnicy 26 cm:400 g mąki275 g cukru1 opakowanie cukru waniliowego225 g masłaszczypta soli5 jajek100 g drobno posiekanych orzechów laskowych2 łyżki mielonych orzechów laskowych800 g jabłek2- 3 łyżki soku z cytryny250 g gęstej śmietany 30%1 opakowanie sosu waniliowego do gotowaniaJabłka obrać i pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny. Mąkę wymieszać z 200 g cukru, cukrem waniliowym, posiekanym masłem, solą, 1 jajkiem i posiekanymi orzechami aż powstanie kruszonka. Połową kruszonki wyłożyć wysmarowaną tłuszczem formę. Posypać mielonymi orzechami i wyłożyć jabłka. Śmietanę wymieszać z 75 g cukru, 4 jajkami i sosem waniliowym w proszku, polewę wylać na jabłak. Posypać pozostałą kruszonką. Piec w temperaturze 200st. C (z termo obiegiem- 175 st. C) 50 minut.środa, 21 lutego 2018, karto_flanapoleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »Polecane wpisyÄppeltarta- Szwedzki tort jablkowyNa moje urodziny- tym razem swietowalam w stylu skandynawskim. Mowie wam: Palce lizac! Na forme o srednicy 26 cm: spodbiszkoptowy: 3 jajka 3 lyzki zimnej wodySzybki placek z jablkamiPolecam! Bo szybki i smaczny :) Na forme o srednicy 26 cm: 500 g jablek 375 g maki 1/2 opakowania proszku do pioeczenia (ok. 2 lyzeczki) 1/2 lyzeczki cynamonu 2Jablecznik z marcepanowa polewaCzy jeszczetrwa sezon na jableczniki i szarlotki? U mnie tak! Zapraszam nawielki placek na cala blache! Blaszka o wymiarach 40x30 cm: ciasto: 400 g maki szczyptCzekoladowe ciasto z bananamiPolecam Wam serdecznie Kochane Pasibrzuchy to wilgotne i mocno czekoladowe ciasto z bananami. Lista zakupów na formę o średnicy 26 cm: 350 g mąki (2 szklanki) 1CIASTO Z JABŁKAMI I PIANKĄSmaczne i łatwe do przygotowania ciasto o smaku jabłek i zapachu cynamonu. Delikatna pianka dodaje "odrobinę" dodatkowej słodyczy :) 1 kg. jabłek 1 kostka marga