,,Tort Spaghetti’’

nazwa

Wykonanie

Dziś zabieram Was w podróż do Włoch! Smaczny, efektowny, oryginalny torcik w formie spaghetti, coś fajnego dla oczu i podniebienia! Świetna alternatywa dla tradycyjnego makaronu carbonara czy bolognese. 😉 Do przygotowania dania wykorzystałam produkty Jamar, Ole! Stovit oraz ePrezenty
Składniki
500 g makaronu spaghetti pomidorowego
150 g sera żółtego
500 g mięsa mielonego z indyka
1 cebula
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki wody
4 łyżki przecieru pomidorowego Jamar
sól himalajska Stovit, pieprz, bazylia, oregano, zioła prowansalskie, ostra papryka
Sposób przygotowania:
Na patelni smażymy pokrojoną w kosteczkę cebulę, następnie wrzucamy mięso mielone i dusimy około 20 minut. Po tym czasie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, przecier pomidorowy, wlewamy wodę, dodajemy przyprawy i dusimy jeszcze przez 15 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz ziołami. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy. Tortownicę o wymiarach 28 smarujemy masłem i wykładamy na przemian warstwę spaghetti, sos mięsno- pomidorowy, starty ser, następnie wykładamy ponownie pozostałą warstwę spaghetti, sos mięsno- pomidorowy, lekko dociskamy. Wierzch posypujemy startym serem, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 30 minut. Smacznego!
Źródło:http://podrozwkulinaria.pl/tort-spaghetti