Wykonanie
Dziś zabieram Was w podróż do Włoch! Smaczny, efektowny, oryginalny torcik w formie spaghetti, coś fajnego dla oczu i podniebienia! Świetna alternatywa dla tradycyjnego
makaronu carbonara czy bolognese. 😉 Do przygotowania dania wykorzystałam produkty Jamar, Ole! Stovit oraz ePrezenty
Składniki500 g
makaronu spaghetti pomidorowego150 g
sera żółtego500 g
mięsa mielonego z
indyka1
cebula2 ząbki
czosnku1/2 szklanki
wody4 łyżki
przecieru pomidorowego Jamar
sól himalajska Stovit,
pieprz,
bazylia,
oregano,
zioła prowansalskie,
ostra paprykaSposób przygotowania:Na patelni smażymy pokrojoną w kosteczkę
cebulę, następnie wrzucamy
mięso mielone i dusimy około 20 minut. Po tym czasie dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek,
przecier pomidorowy, wlewamy
wodę, dodajemy
przyprawy i dusimy jeszcze przez 15 minut. Doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem oraz
ziołami.
Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy. Tortownicę o wymiarach 28 smarujemy
masłem i wykładamy na przemian warstwę spaghetti, sos
mięsno-
pomidorowy,
starty ser, następnie wykładamy ponownie pozostałą warstwę spaghetti, sos
mięsno-
pomidorowy, lekko dociskamy. Wierzch posypujemy
startym serem, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 30 minut. Smacznego!