Pieczone klopsiki szwedzkie (3 składniki)

nazwa

Wykonanie

Moja ukochana, prosta wersja klopsików szwedzkich a’la Ikea. Klopsiki z przyprawami korzennymi to tradycyjne szwedzkie danie, w tej wersji trochę bardziej leniwe i trochę lżejsze, bo prosto z piekarnika! Same klopsiki są delikatne i pyszne, bardzo szybkie do wykonania i idealne zarówno na ciepło jak i na zimno. Oczywiście, możecie podać je z każdym ulubionym sosem, ale dziś dodaję do przepisu gratis – nasz ulubiony sos pieczeniowy z karmelizowanej cebulki! Nie muszę chyba dodawać, że klopsiki smakują genialnie w towarzystwie konfitury żurawinowej i ziemniaków z masełkiem? :D
Pieczone klopsiki szwedzkie + sos pieczeniowy z karmelizowanej cebulki
Porcje: 4 porcje
Składniki
Składniki na klopsiki
mięso mielone [500 g]
płatki jaglane [50 g]
olej [20 g / 2 łyżki]
Dodatkowo
sól [1 łyżeczka]
pieprz [1/2 łyżeczki]
gałka muszkatołowa [1/2 łyżeczki]
cynamon [1/2 łyżeczki]
czosnek granulowany [1/2 łyżeczki]
Składniki na sos
cebula [3 średnie sztuki]
marchewka [1 sztuka]
pietruszka korzeń [1 sztuka]
olej [2 łyżki]
bulion lub rosół [2 szklanki/ 1/2 litra]
mąka [1 łyżka]
Dodatkowo
sól [1 łyżeczka]
liść laurowy [2 sztuki]
ziele angielskie [2 sztuki]
pieprz czarny [1/2 łyżeczki]
przyprawa do gyrosa [1 łyżeczka]
sos sojowy – opcjonalnie [1 łyżeczka]
Przygotowanie
Przygotowanie klopsików
Płatki jaglane zalać wrzątkiem i przykryć talerzykiem na ok. 10 minut, aż napęcznieją.
Do mięsa dodać miękkie płatki oraz przyprawy i wymieszać.
Z gotowej masy uformować małe klopsiki, obtoczyć każdy w oleju i układać na blaszce z papierem do pieczenia.
Piec w 200 stopniach przez 20-30 minut mieszając co jakiś czas, aby klopsiki upiekły się równomiernie.
Przygotowanie sosu
Cebulę pokroić w piórka, a obraną marchewkę i pietruszkę w talarki lub kostkę.
Warzywa wrzucić na patelnię, dodać szczyptę soli, ziele oraz liście laurowe i smażyć na złoty kolor.
Gdy warzywa będą ładnie zarumienione, dodać przyprawę do gyrosa, mąkę, całość zalać bulionem i dusić na małym ogniu, aż warzywa będą całkowicie miękkie (ok. 15-20 minut).
Wyjąć liście i kulki ziela, a pozostały sos zmiksować na gładko za pomocą blendera. Gotowy sos można teraz doprawić do smaku i zredukować lub rozcieńczyć dla uzyskania pożądanej konsystencji.
Jeśli kolor gotowego sosu będzie dla Was zbyt jasny, pod koniec można dodać łyżeczkę sosu sojowego :)
Smacznego!
Źródło:https://wilkuchnia.pl/2018/02/pieczone-klopsiki-szwedzkie-3-skladniki.html