Wykonanie
Moja ukochana, prosta wersja klopsików szwedzkich a’la Ikea. Klopsiki z
przyprawami korzennymi to tradycyjne szwedzkie danie, w tej wersji trochę bardziej leniwe i trochę lżejsze, bo prosto z piekarnika! Same klopsiki są delikatne i pyszne, bardzo szybkie do wykonania i idealne zarówno na ciepło jak i na zimno. Oczywiście, możecie podać je z każdym ulubionym sosem, ale dziś dodaję do przepisu gratis – nasz ulubiony
sos pieczeniowy z karmelizowanej
cebulki! Nie muszę chyba dodawać, że klopsiki smakują genialnie w towarzystwie
konfitury żurawinowej i
ziemniaków z masełkiem? :DPieczone klopsiki szwedzkie +
sos pieczeniowy z karmelizowanej
cebulkiPorcje: 4 porcjeSkładnikiSkładniki na klopsiki►
mięso mielone [500 g]►
płatki jaglane [50 g]►
olej [20 g / 2 łyżki]Dodatkowo►
sól [1 łyżeczka]►
pieprz [1/2 łyżeczki]►
gałka muszkatołowa [1/2 łyżeczki]►
cynamon [1/2 łyżeczki]►
czosnek granulowany [1/2 łyżeczki]Składniki na sos►
cebula [3 średnie sztuki]►
marchewka [1 sztuka]►
pietruszka korzeń [1 sztuka]►
olej [2 łyżki]►
bulion lub rosół [2 szklanki/ 1/2 litra]►
mąka [1 łyżka]Dodatkowo►
sól [1 łyżeczka]►
liść laurowy [2 sztuki]►
ziele angielskie [2 sztuki]►
pieprz czarny [1/2 łyżeczki]►
przyprawa do gyrosa [1 łyżeczka]►
sos sojowy – opcjonalnie [1 łyżeczka]PrzygotowaniePrzygotowanie klopsików
Płatki jaglane zalać wrzątkiem i przykryć talerzykiem na ok. 10 minut, aż napęcznieją.Do
mięsa dodać miękkie
płatki oraz
przyprawy i wymieszać.Z gotowej masy uformować małe klopsiki, obtoczyć każdy w
oleju i układać na blaszce z papierem do pieczenia.Piec w 200 stopniach przez 20-30 minut mieszając co jakiś czas, aby klopsiki upiekły się równomiernie.Przygotowanie sosu
Cebulę pokroić w piórka, a obraną
marchewkę i
pietruszkę w talarki lub kostkę.Warzywa wrzucić na patelnię, dodać szczyptę
soli, ziele oraz
liście laurowe i smażyć na złoty kolor.Gdy warzywa będą ładnie zarumienione, dodać
przyprawę do gyrosa,
mąkę, całość zalać
bulionem i dusić na małym ogniu, aż warzywa będą całkowicie miękkie (ok. 15-20 minut).Wyjąć liście i kulki ziela, a pozostały sos zmiksować na gładko za pomocą blendera. Gotowy sos można teraz doprawić do smaku i zredukować lub rozcieńczyć dla uzyskania pożądanej konsystencji.Jeśli kolor gotowego sosu będzie dla Was zbyt jasny, pod koniec można dodać łyżeczkę
sosu sojowego :)Smacznego!