Gulasz z indykiem, dynią i papryką / Turkey, pumpkin and pepper stew

nazwa

Wykonanie

Share the post "Gulasz z indykiem, dynią i papryką / Turkey, pumpkin and pepper stew"
Nie ma nic przyjemniejszego na obiad w chłodne dni niż gulasz. Pyszny, gęsty i rozgrzewający i najlepiej łatwy w przygotowaniu. Dlatego przedstawiam Wam dzisiaj przepis na gulasz z indykiem, dynią, papryką i grzybami w sosie pomidorowym z dodatkiem ziół i odrobiny śmietanki. Świetny pomsył na łatwy i pożywny obiad dla całej rodziny!
Jeżeli posiadasz Tefal Companion to on zrobi ten gulasz praktycznie za Ciebie, szczegóły poniżej.
Scroll down for recipe in English
(4 porcje)
Składniki:
2 łyżki oleju roślinnego
400 g mięsa z indyka (1 mała pierś), pokrojona w dużą kostkę
1 cebula, pokrojona w plasterki
2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
100 g pieczarek, pokrojonych w grube plasterki
1 czerwona papryka, z usuniętym gniazdem nasiennym, pokrojona w kostkę
200 g dyni, obranej i pokrojone w małą kostkę
1 łyżeczka suszonego tymianku
2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
400 g puszka krojonych pomidorów
200 ml bulionu drobiowego
sól, pieprz i cukier do smaku
1/2 szklanki śmietanki 36%
Przygotowanie:
Rozgrzej dużą i głęboką patelnię na średnim ogniu, dodaj olej i indyka i podsmaż aż przestanie być surowy w środku. Następnie dodaj wszystkie warzywa, wymieszaj i smaż aż prawie zmiękną, przez około 10 minut, po czym dodaj tymianek i paprykę i smaż przez 5 minut.
Dodaj pomidory i bulion i gotuj na małym ogniu przez około 25-30 minut, aż sos zgęstnieje, a warzywa i kurczak będą miękkie.
Dodaj śmietankę, zamieszaj, gotuj przez kilka minut, po czym dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem i podawaj!
Przygotowanie TC:
Do misy TC wyposażonej w mieszadło dodaj olej i indyka i uruchom program P1 Slow Cook na 5 minut.
Dodaj wszystkie warzywa, mieloną paprykę i tymianek i ponownie uruchom program P1 Slow Cook na 5 minut.
Następnie dodaj pomidory i bulion i uruchom program P2 Slow Cook na 35 minut.
Dodaj śmietankę,dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku uruchom program P1 Slow Cook na 5 minut i podawaj!
Smacznego!
English version
Turkey, pumpkin and pepper stew
(4 servings)
Ingredients:
2 tbsp vegetable oil
400 g of turkey breast (1 small), cut into large dice
1 onion, sliced
2 garlic cloves, sliced
100 g mushrooms, sliced thickly
1 red pepper, deseeded and chopped
200 g pumpkin, peeled and cut into small dice
1 tsp dried thyme
2 tsp sweet paprika
400 g can chopped tomatoes
200 ml chicken stock
salt, pepper and sugar to taste
1/2 cup of double cream
Preparation:
Heat large and deep pan ofer medium heat, add oil and add the chicken. Cook until cooked inside and add rest of the vegatbles. Stir and cook until beginning to soften, for about 10 minutes, add thyme and paprika and cook for 5 minutes.
Add tomatoes and chicken stock heat to a simmer and cook, uncovered for about 25-30 minutes, until the sauce has thickened and vegetables and chicken are completely tender.
Add double cream, stir and cook for a few minutes, season to taste with salt, pepper and sugar and serve!
Prepration for TCC:
Add to the bowl of TCC fitted with stirrer oil and turkey and start P1 Slow Cook program for 5 minutes.
Add all the vegatbles, paprika and thyme and again start P1 Slow Cook program for 5 minutes.
Next add tomatoes and chicken stock and start P2 Slow Cook program for 35 minutes.
Add double cream, seaosn with salt, pepper and sugar to taste start P1 Slow Cook program for 5 minutes and serve!
Enjoy!
Share the post "Gulasz z indykiem, dynią i papryką / Turkey, pumpkin and pepper stew"
Źródło:https://karmelowy.pl/gulasz-z-indykiem-dynia-i-papryka-turkey-pumpkin-and-pepper-stew