Wykonanie
Przepis na tą zapiekankę powstał po wszystkich świątecznych i sylwestrowych szaleństwach. Zostało mi kilka składników, które nadawały się do szybkiego zużycia, a że nie marnujemy jedzenia to i jest zapiekanka. Jest pyszna i bardzo szybka w przygotowaniu. W zasadzie możecie dodać do
makaronu to co lubicie i zrobić taki sam sos. Zapiekanka jest syta i dość kaloryczna, ale zimą musimy się dobrze odżywiać. Porcja dla 6 osób. Za oknem pochmurno, szaro-buro a taka zapiekanka z pewnością poprawi nam humor. Zresztą ja
makaron uwielbiam i mogłabym go jeść w rożnym wydaniu niemal codziennie. Życzę wam kochani cudownego dnia i samych uśmiechów i radości.Składniki:- opakowanie
makaronu - u mnie świderki (400g)- 300 ml
śmietany 18%- 100 g
sera żółtego gouda- 100 g
sera żółtego cheddar- kilka
pomidorów suszonych-
pomidory krojone z puszki- 300 g
pieczarek- 2
czerwone papryki- 1
por-
sól,
pieprz- 1
jajko- 1 łyżka
oleju - użyłam
ryżowy plus odrobina do wysmarowania formy
Pieczarki kroimy w plastry i podsmażamy je na patelni z dodatkiem
oleju - łyżka wystarczy.
Paprykę kroimy na kawałki,
por w kostkę i dodajemy do
pieczarek.
Pomidory kroimy na mniejsze kawałki i również wrzucamy na patelnię, przyprawiamy
solą i
pieprzem, mieszamy. Na koniec dodajemy
pomidory z puszki i dusimy 5 minut.
Ser żółty ścieramy na tarce, do
śmietany dodajemy
jajko, mieszamy, dodajemy połowę
sera - jednego i drugiego, przyprawiamy
solą i
pieprzem.
Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie, odcedzamy.Naczynie do zapiekana smarujemy lekko
olejem, wykładamy
makaron, warzywa i sos
śmietanowo-
serowy. Mieszamy i posypujemy resztą
sera. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni, grzanie góra-dół i pieczemy 25 minut.Smacznego.