Wykonanie
Zimą , zawsze większą uwagę , przykładam do wciskania w dzieciaki warzyw , najlepiej w postaci surówek .. No nawet , nie myślcie ,że to się udaje , takie coś, na obiad u moich , chłopaków , nigdy nie przechodzi . Surówka z
białej kapusty, jest smaczna , zdrowa i prosta, dostarcza , szczególnie zimą wielu potrzebnych witamin , ale zapewne niewiele dzieciaków po nią sięgnie 😉
Składniki :ćwiartka główki ,
białej kapustyjedno
jabłko1 duża
marchewkakawałek
pora ( tyle, ile lubicie 😉 )jeden , mały lub kawałek z dużego , świeżego
ogórkasos :1 łyżka
jogurtu greckiego1 łyżka
majonezu ( można zamienić na
jogurt , ale
majonez daje fajny smak 😉 )1 ząbek
czosnku , wyciśnięty przez praskę1 czubata łyżeczka
cukru1 łyżka
octu jabłkowegosól ,
pieprz do smaku – dużo
pieprzu 😉
Kapustę , szatkujemy, najcieniej jak się da .
Marchewkę,
jabłko ,obieramy i ścieramy, na tarce o grubych oczkach ( można, ciut skropić ,
octem jabłkowym i zamieszać , nie ściemnieją wtedy ).
Pora, kroimy w cienkie plasterki , tak samo jak
ogórka ( ja
ogórka , kroję ze skórką , oczywiście po umyciu 😉 ) , przyda się mandolina do krojenia warzyw . Przekładamy wszystko do jednej miski . Następnie, składniki , z pozycji sos , łączymy razem , mieszamy i przelewamy do warzyw . Teraz , mieszamy , lekko wygniatając ręką ,całość , aż puści sok i to, by było na tyle 😉 Doskonała do obiadu w towarzystwie
mięska lub
rybki , a nawet z
bułką . Polecam , przed podaniem spróbować , bo zawsze , można jeszcze doprawić , dokładniej dopasować pod swój gust , więcej lub mniej czegoś ..wiadomo ,każdy nieco inaczej lubi i potrzebuje 😉 . Smacznego !