Zapiekanka z batatów

nazwa

Wykonanie

Poziom trudności
Zapiekanka z batatów jest wyjątkowa. Batat coraz częściej gości w polskich kuchniach, na naszych stołach. Co ciekawe batat, choć często nazywany jest słodkim ziemniakiem – z ziemniakiem nie ma nic wspólnego – jest byliną z rodziny powojowatych. Dużą zaletą słodkich ziemniaków są substancje odżywcze. Bataty są źródłem witamin z grupy B (B1, B2, B3, B5 i B6) oraz witaminy A (beta-karoten), zawierają sporo dobrych pierwiastków t.j. magnez, fosfor, potas, miedź i mangan. Bulwy batata mają pociągły kształt. Wyróżniamy ponad 400 odmian batatów, które różnią się od siebie kolorem skórki (brązowa, fioletowa, czerwona, beżowa, pomarańczowa i żółta) i miąższem (biały, beżowy, czerwony, różowy, fioletowy, żółty i pomarańczowy). Bulwy są duże – jedna może ważyć nawet 3 kg! Bataty znajdują w kuchni wiele zastosowań, można je ugotować i podawać zamiast ziemniaków, można przygotować z nich frytki (zarówno smażone w oleju jak i pieczone w piekarniku), z batatów można przygotować zupę-krem, można też wykorzystać miąższ z upieczonych batatów do zrobienia ciasta (tak samo jak z dyni), można też tak jak ja przygotować zapiekankę z batatów.
Porcja dla 6 osób
Składniki:
4 bataty (ok. 1200g)
1 łyżka oliwy
100 g wędzonego boczku
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
100 g suszonych pomidorów w oleju (bez oleju)
200 g śmietany 30%
2 płaskie łyżeczki soli
½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
½ do 1 łyżeczki pieprzu cayenne
1 pełna łyżka suszonego oregano
1 pełna łyżka suszonej bazylii
200 g sera (cheddar, gruyère, parmezan)
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C w termoobiegu. Przygotować składniki.
Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni.
Cebulę i czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę, dodać do boczku, wszystko smażyć aż cebula się zezłoci.
Suszone pomidory również pokroić w drobną kostkę, wymieszać z ostudzoną cebulą i boczkiem.
Bataty obrać i pokroić w cienkie plastry (ja użyłam szatkownicy/mandoliny do warzyw).
Śmietanę wymieszać z solą, pieprzem i pieprzem cayenne.
Do batatów dodać oregano i bazylię, zawartość patelni oraz śmietanę, całość porządnie wymieszać (najlepiej ręką), tak żeby wszystkie składniki się równomiernie rozłożyły.
Masę przełożyć do wysmarowanego oliwą ceramicznej formy lub do wyłożonej papierem do pieczenia formy metalowej.
Wszystkie sery zetrzeć, wymieszać, wysypać na wierzch batatów.
Formę wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 60 minut, uważając aby nie przypalić sera. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do odpoczęcia na 10 minut.
Zapiekankę z batatów jeść gorącą z ulubioną surówką np. z pora.
Smacznego!
Źródło:http://jagodzianka.com/2018/01/zapiekanka-z-batatow