Kotlety a la go��bki z sosem pomidorowym

nazwa

Wykonanie

Do tego dania zabierałam się od dawna. W sieci króluje wiele wersji, m.in. z kapustą pekińską lub bez ryżu, który podawany jest osobno. Zdecydowałam się na opcję full z gęstym sosem pomidorowym :)
Lista zakupów:
600 g mięsa mielonego
600 g białej kapusty
2 jajka
150 g ugotowanego,białego ryżu
sól, pieprz
4 łyżki kaszy manny
bułka tarta do obtoczenia kotletów
olej do obsmażenia
sos:
700 g pomidorów z puszki
2 ząbki czosnku
1 duża cebula
2 marchewki
kawałek pora (ok. 15 cm )
sól, pieprz, cukier
oliwa
700 ml bulionu
Kapustę zszatkować i posolić.Odstawić na sicie na 30 min. W tym czasie przygotować mięso i sos.
Czosnek, cebulę, marchewkę i pora pokroić. Do rondla wlać odrobinę oliwy.Wrzucić warzywa. Zeszklić 3-4 min. Zalać pomidorami. Gotować razem ok. 5 min. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Kapustę odcisnąć z nadmiaru soku.
W dużej salaterce wymieszać: mięso mielone, ugotowany ryż, odciśniętą kapustę. Wbić 2 jajka, wsypać kaszę mannę. Doprawić całość solą i pieprzem. Masę dokładnie wyrobić ręką. Uformować okrągłe kotlety.Każdy obtoczyć w bułce tartej i zrumienić na patelni.
Do sosu pomidorowego wlać gorący bulion. Zagotować. Zmniejszyć ogień i włożyć obsmażone kotlety. Przykryć i dusić na małym ogniu ok. 30 min.
Kotlety a la gołąbki podawać z sosem i surówkami.
Sos można zagęścić 2 łyżkami mąki.
Smacznego :)
Źródło:http://kulinarnyoliwek.blox.pl/2018/01/Kotlety-a-la-golabki-z-sosem-pomidorowym.html