Wykonanie
Do tego dania zabierałam się od dawna. W
sieci króluje wiele wersji, m.in. z
kapustą pekińską lub bez
ryżu, który podawany jest osobno. Zdecydowałam się na opcję full z gęstym
sosem pomidorowym :)Lista zakupów:600 g
mięsa mielonego600 g
białej kapusty2
jajka150 g ugotowanego,
białego ryżusól,
pieprz4 łyżki
kaszy mannybułka tarta do obtoczenia kotletów
olej do obsmażeniasos:700 g
pomidorów z puszki2 ząbki
czosnku1 duża
cebula2
marchewkikawałek
pora (ok. 15 cm )
sól,
pieprz,
cukieroliwa700 ml
bulionuKapustę zszatkować i posolić.Odstawić na sicie na 30 min. W tym czasie przygotować
mięso i sos.
Czosnek,
cebulę,
marchewkę i
pora pokroić. Do rondla wlać odrobinę
oliwy.Wrzucić warzywa. Zeszklić 3-4 min. Zalać
pomidorami. Gotować razem ok. 5 min. Doprawić do smaku
solą,
pieprzem i
cukrem.
Kapustę odcisnąć z nadmiaru soku.W dużej salaterce wymieszać:
mięso mielone, ugotowany
ryż, odciśniętą
kapustę. Wbić 2
jajka, wsypać
kaszę mannę. Doprawić całość
solą i
pieprzem. Masę dokładnie wyrobić ręką. Uformować okrągłe kotlety.Każdy obtoczyć w
bułce tartej i zrumienić na patelni.Do
sosu pomidorowego wlać gorący
bulion. Zagotować. Zmniejszyć ogień i włożyć obsmażone kotlety. Przykryć i dusić na małym ogniu ok. 30 min.Kotlety a la gołąbki podawać z sosem i surówkami.Sos można zagęścić 2 łyżkami
mąki.
Smacznego :)