Roślinny sernik – najlepszy na Świecie

nazwa

Wykonanie

Przepisów na wegański sernik jest wiele, jednak na najlepszy na Świecie sernik wegański może być tylko jeden. Oto i on – najlepszy przepis na wegański sernik. Nie ma w nim jajek, nie ma twarogu, nie ma nawet mąki, ale smakuje jak najprawdziwszy tradycyjny sernik od Babci. Wszystko za sprawą połączenia nerkowców i… ciecierzycy! Nie zrażajcie się, to właśnie ciecierzycy sernik ma tę cudowną, kremową konsystencję. Wykonanie sernika jest bardzo proste, spód stanowią daktyle zblendowane z orzechami, a wszystkie składniki na masę serową blenduje się razem dodając wszystko na raz.
Wegański sernik składniki na formę o średnicy 20cm:
Spód
8 daktyli świeżych medjool lub 10 suszonych (namoczonych wcześniej we wrzątku),
100g orzechów laskowych.
Orzechy zblendować na mąkę, dodać do nich daktyle i całość blendować aż utworzy kulę. Następnie formę wyłożyć papierem do pieczenia, spód formy dokładnie wyłożyć masą daktylową i wstawić do lodówki. Masa serowa
2 szklanki nerkowców (przed namoczeniem),
1/2 szklanki ciecierzycy z puszki,
1/2 szklanki syropu klonowego,
2 łyżki mąki ziemniaczanej/z tapioki/arrutowej,
300ml tłustego mleka kokosowego (z puszki, ja używam Real thai),
sok z 1 cytryny,
3 łyżki pasty tahini,
3 łyżki octu jabłkowego,
nasiona z 1 laski wanilii,
1/4 łyżeczki soli.
Nerkowce dzień wcześniej zalać zimną wodą lub 15 minut wcześniej zalać wrzątkiem, by wszystkie były przykryte wodą. Następnie odcedzić.
Do blendera wrzucić wszystkie składniki i blendować przez 10-15 minut, do uzyskania gładkiej masy.
Masę serową przelać do formy i wstawić ją do piekarnika nagrzanego do 180st C (bez termoobiegu), piec przez 1 godzinę.
Po tym czasie wyjąć i przestudzić. Przechowywać w lodówce pod przykryciem, wtedy jest najsmaczniejszy.
Oceń przepis:
Przepis na
Opublikowano
2017-11-30
Czas przygotowania
30M
Czas gotowania
1H
Całkowity czas
1H30M
Średnia ocena
4
na podstawie 2 ocen
Bardzo łatwe bez jajek Bezglutenowe Boże Narodzenie Ciasta Desery Dietetyczne Najlepsze na Święta Przepisy Serniki wegańskie
Tagi
Ciecierzyca mleko kokosowe nerkowce przepis przepis na wegański sernik sernik sernik roślinny wegański sernik wegańskie ciasto wegańskie święta
Autor
Anna Sudoł
Z zawodu informatyk, z serca kucharz. Wegetarianka i wyznawczyni absolutnej relaksacji kuchennej. Twardy charakterek łagodzi i rekompensuje ludziom smacznym jedzeniem. Wiecznie w kuchni, wiecznie coś kombinuje. Chciałaby zostać sama sobie szefem i stworzyć coś co zapadnie wszystkim w pamięć.
Poprzedni wpis
Wegańskie Ferrero Roche - najlepsze trufle czekoladowe
Najlepszy sernik czekoladowy
Ten sernik był powodem dla którego zaczęłam piec. [...] Czytaj dalej +
Malinowy „sernik” z nerkowców
Idealny deser na upały. Wegański sernik w najlepsz [...] Czytaj dalej +
Najlepszy makowiec zawijany
Na Święta musi być makowiec! A ten jest po prostu [...] Czytaj dalej +
Dietetyczny sernik
Zdecydowanie mój faworyt wśród serników. Sporządzo [...] Czytaj dalej +
Źródło:http://www.grochemogarnek.pl/2017/11/roslinny-sernik-najlepszy-swiecie