Wykonanie
Mini
tarta z
makiem to pyszne połączenie
maku, delikatnego, kruchego ciasta oraz słodkiej
bezy, która jest chrupiąca z zewnątrz i cudownie mięciutka w środku.
Tarta powstała dzięki uprzejmości
marki Garneczki, Helio oraz Stovi
Składniki na ciasto kruche:200 g
mąki pszennej tortowej40 g
cukru pudru1
żółtko jajka,100 g
masłaŁyżka
śmietany 18%szczypta
soli na
bezę:4
białka3/4 szklanki
cukru pudruszczypta
soliłyżka
mąki ziemniaczanejłyżka
octu lub
soku z cytrynyDodatkowo:Masa makowa z
bakaliami HelioNaturalnie
owocowe brzoskwinie z
marakująWykonanie:Kruche ciasto:
Mąkę i
cukier puder przesiewamy do miski. Dodajemy
żółtko,
masło,
sól i siekamy składniki nożem. Delikatnie zagniatamy ciasto, formujemy kule, zawijamy je w folię i chłodzimy w lodówce około godzinę. Foremki na tarte z wyjmowanym dnem smarujemy
masłem i oprószamy
mąką. Ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do foremek. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C na 20 minut. Wyjmujemy, całkowicie wystudzamy.
Beza: W tym czasie
białka ubijamy z
cukrem i szczyptą
soli na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy
mąkę ziemniaczaną i
ocet. Na podpieczone kruche
spody wykładamy na każdą babeczkę 2 łyżki Naturalnie
owocowe brzoskwinie z
marakują i 2 dwie łyżki gotową masę
makową. Na górę wykładamy
bezę. Pieczemy w temperaturze 140ºC przez około 1 godzinę do momentu aż wierzch
bezy będzie chrupiący i lekko popękany.