Wykonanie
Share the post "
Karp w sosie
miodowo-
pomarańczowym /
Carp with honey orange sauce"Święta od zawsze kojarzą mi się z zapachem
pomarańczy. Jak tylko poczuję ten zapach, niezależnie od okoliczności i
pory roku, zawsze ogarnia mnie takie radosne podniecenie i oczekiwanie na ten magiczny czas. Dlatego też na Święta przygotowuję
pomarańcze z
goździkami, dzięki którym w całym domu unosi się ten cudowny zapach, a zapach
pomarańczy i
goździków to połączenie idealne!
Ze Świętami nieodłącznie kojarzy mi się także
karp. Od kiedy pamiętam to właśnie on był numerem jeden na naszym Wigilijnym
stole. Dlatego postanowiłam połączyć obie moje świąteczne przyjemności i przedstawiam Wam bardzo łatwy i przyjemny przepis, dzięki któremu poczujecie świąteczny aromat
pomarańczy i
goździków w całym domu. Pyszny, rozpływający się w ustach
karp, podany z aromatycznym sosem
pomarańczowym z
winem i
goździkami zachwyci wszystkich!
Przepis jest łatwy i szybki więc proponuję nie śpieszyć się z jego przygotowaniem.
Dajcie sobie chwilę na dokładne doprawienie dania tak, by wyszło idealne.
Dajcie sobie chwilę przyjemności dzięki aromatowi
pomarańczy i
goździków. Spróbujcie czy sok jest odpowiednio słodki, jeżeli nie będzie zawsze można dodać odrobinę więcej
miodu by zrównoważyć smak albo dodać
wino słodkie zamiast wytrawnego? Pamiętajcie, że przepis jest tylko wskazówką i zawsze możecie zmodyfikować danie tak, żeby to Wam smakowało najbardziej. Zapraszam po przepis!
Scroll down for recipe in English(4 porcje)Składniki:4 dzwonki
karpia, o grubości ok. 2-3 cm
sól himalajska w młynku Kamisognista
mieszanka przypraw w młynku Kamis
przyprawa do
karpia Kamis
mąka do obtoczenia
karpia2-3 łyżki
oleju roślinnegosok wyciśnięty z 2
pomarańczy5 płaskich łyżek
miodu1/2 szklanki czerwonego
wytrawnego wina1 łyżka
śmietanki 36%1 łyżka
masła3 ziarenka
ziela angielskiego Kamis2 g
oździki KamisPrzygotowanie:Dopraw dokładnie
karpia solą,
pieprzem, ognistą
mieszanką przypraw i
przyprawą do
karpia i obtocz w
mące.Do małego rondelka wlej
wino i gotuj na dużym ogniu, aż połowa odparuje. Następnie dodaj sok z
pomarańczy,
miód,
ziele angielskie i
goździki i gotuj przez około 3 minuty.Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu, wlej
olej i obsmaż
karpia z każdej strony do zarumienienia.Do patelni z
karpiem wlej przygotowany sos, przykryj patelnię i duś na małym ogniu przez około 10 minut. Opcjonalnie możesz zapiec
karpia w piekarniku:)Wyjmij gotowego
karpia na półmisek, a do sosu dodaj
masło i
śmietankę. Gotuj aż lekko zgęstnieje i dopraw do smaku jeżeli to konieczne.Polej
karpia sosem i podawaj.Smacznego!
Pamiętajcie też, że w dniach od 2 listopada do 31 grudnia 2017 roku przy zakupie dowolnego produkt KAMIS za min. 15 zł, a następnie pokazaniu paragonu w jednym z 350 saloników KOLPORTER lub w jednym z wybranych sklepów Delikatesy Centrum, możesz otrzymać taką cudowną, ozdobną puszkę na co tylko zechcecie:) Jest ich do rozdania aż 30 000 – nie zwlekaj! Szczegóły promocji tutaj .
English version
Carp with honey orange sauce(4 servings)Ingredients:4
carp pieces, about 2-3 cm thickHimalayan saltpepperground
chilli spicefish seasoning
flour for coating2-3 tablespoons vegetable oiljuice from 2 oranges5 tablespoons of honey1/2 cup of red
wine1 tablespoon of double cream1 tablespoon butter3 all spice berries2 clovesPreparation:Season the
carp pieces with salt, pepper,
chilli and fish seasoning and coat in
flour.Heat
smal saucepan over high heat, add the
wine and boil until half of it evaporates. Add the orange juice, honey, allspice berries and cloves and cook for about 5 minutes.Preheat large pan over medium heat, add oil and cook
carp pieces on each
side until browned.Add the prepared sauce into the pan, cover, and simmer over low heat for about 10 minutes. You can bake
carp in the oven too 🙂Transfer
carp pieces on the
plate. Add butter and double cream to the sauce, cook until it thickens and season to taste if necessary.
Pour the sauce over the
carp and
serve.Enjoy!
Share the post "
Karp w sosie
miodowo-
pomarańczowym /
Carp with honey orange sauce"