ßßß Cookit - przepis na Karp w sosie miodowo-pomarańczowym / Carp with honey orange sauce

Karp w sosie miodowo-pomarańczowym / Carp with honey orange sauce

nazwa

Wykonanie

Share the post "Karp w sosie miodowo-pomarańczowym / Carp with honey orange sauce"
Święta od zawsze kojarzą mi się z zapachem pomarańczy. Jak tylko poczuję ten zapach, niezależnie od okoliczności i pory roku, zawsze ogarnia mnie takie radosne podniecenie i oczekiwanie na ten magiczny czas. Dlatego też na Święta przygotowuję pomarańcze z goździkami, dzięki którym w całym domu unosi się ten cudowny zapach, a zapach pomarańczy i goździków to połączenie idealne!
Ze Świętami nieodłącznie kojarzy mi się także karp. Od kiedy pamiętam to właśnie on był numerem jeden na naszym Wigilijnym stole. Dlatego postanowiłam połączyć obie moje świąteczne przyjemności i przedstawiam Wam bardzo łatwy i przyjemny przepis, dzięki któremu poczujecie świąteczny aromat pomarańczy i goździków w całym domu. Pyszny, rozpływający się w ustach karp, podany z aromatycznym sosem pomarańczowym z winem i goździkami zachwyci wszystkich!
Przepis jest łatwy i szybki więc proponuję nie śpieszyć się z jego przygotowaniem. Dajcie sobie chwilę na dokładne doprawienie dania tak, by wyszło idealne. Dajcie sobie chwilę przyjemności dzięki aromatowi pomarańczy i goździków. Spróbujcie czy sok jest odpowiednio słodki, jeżeli nie będzie zawsze można dodać odrobinę więcej miodu by zrównoważyć smak albo dodać wino słodkie zamiast wytrawnego? Pamiętajcie, że przepis jest tylko wskazówką i zawsze możecie zmodyfikować danie tak, żeby to Wam smakowało najbardziej. Zapraszam po przepis!
Scroll down for recipe in English
(4 porcje)
Składniki:
4 dzwonki karpia, o grubości ok. 2-3 cm
sól himalajska w młynku Kamis
ognista mieszanka przypraw w młynku Kamis
przyprawa do karpia Kamis
mąka do obtoczenia karpia
2-3 łyżki oleju roślinnego
sok wyciśnięty z 2 pomarańczy
5 płaskich łyżek miodu
1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
1 łyżka śmietanki 36%
1 łyżka masła
3 ziarenka ziela angielskiego Kamis
2 g oździki Kamis
Przygotowanie:
Dopraw dokładnie karpia solą, pieprzem, ognistą mieszanką przypraw i przyprawą do karpia i obtocz w mące.
Do małego rondelka wlej wino i gotuj na dużym ogniu, aż połowa odparuje. Następnie dodaj sok z pomarańczy, miód, ziele angielskie i goździki i gotuj przez około 3 minuty.
Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu, wlej olej i obsmaż karpia z każdej strony do zarumienienia.
Do patelni z karpiem wlej przygotowany sos, przykryj patelnię i duś na małym ogniu przez około 10 minut. Opcjonalnie możesz zapiec karpia w piekarniku:)
Wyjmij gotowego karpia na półmisek, a do sosu dodaj masło i śmietankę. Gotuj aż lekko zgęstnieje i dopraw do smaku jeżeli to konieczne.
Polej karpia sosem i podawaj.
Smacznego!
Pamiętajcie też, że w dniach od 2 listopada do 31 grudnia 2017 roku przy zakupie dowolnego produkt KAMIS za min. 15 zł, a następnie pokazaniu paragonu w jednym z 350 saloników KOLPORTER lub w jednym z wybranych sklepów Delikatesy Centrum, możesz otrzymać taką cudowną, ozdobną puszkę na co tylko zechcecie:) Jest ich do rozdania aż 30 000 – nie zwlekaj! Szczegóły promocji tutaj .
English version
Carp with honey orange sauce
(4 servings)
Ingredients:
4 carp pieces, about 2-3 cm thick
Himalayan salt
pepper
ground chilli spice
fish seasoning
flour for coating
2-3 tablespoons vegetable oil
juice from 2 oranges
5 tablespoons of honey
1/2 cup of red wine
1 tablespoon of double cream
1 tablespoon butter
3 all spice berries
2 cloves
Preparation:
Season the carp pieces with salt, pepper, chilli and fish seasoning and coat in flour.
Heat smal saucepan over high heat, add the wine and boil until half of it evaporates. Add the orange juice, honey, allspice berries and cloves and cook for about 5 minutes.
Preheat large pan over medium heat, add oil and cook carp pieces on each side until browned.
Add the prepared sauce into the pan, cover, and simmer over low heat for about 10 minutes. You can bake carp in the oven too 🙂
Transfer carp pieces on the plate. Add butter and double cream to the sauce, cook until it thickens and season to taste if necessary.
Pour the sauce over the carp and serve.
Enjoy!
Share the post "Karp w sosie miodowo-pomarańczowym / Carp with honey orange sauce"
Źródło:https://karmelowy.pl/karp-w-sosie-miodowo-pomaranczowym-carp-with-honey-orange-sauce