ßßß Cookit - przepis na Kruche z agrestem i piankďż˝ bezowďż˝

Kruche z agrestem i piankďż˝ bezowďż˝

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Drożdzak z rodzynkami
Babka z kokosem i rodzynkami »
Mam dosyć powtarzających się ciast. Chciała bym zaskoczyć rodzinkę czymś innym. Pozmieniałam troszkę i tak powstało kruche ciasto z agrestem i pianką bezową
Składniki na ciasto:
mąka pszenna typ 500 400 g
żółtka 4 szt
śmietana 18% 4 łyżki
cukier 100 gr
masło 200 g
Beza :
białka 4 szt
cukier 1/3 szklanki
Wykonanie:
Mąkę wsypałam na stolnicę ( przesiałam ją najpierw z proszkiem do pieczenia), dodałam śmietanę, żółtka,cukier i pokrojone masło. Wyrobiłam szybko i wstawiłam do lodówki na 30 minut by się schłodziło. Blaszkę okrągłą 26 cm wyłożyłam papierem do pieczenia, same dno. Po schłodzeniu 3/4 ciasta włożyłam do formy lekko zagniatając palcami po bokach. Agrest ze słoiczka ( robiłam pod konie lata przetwory z agrestu) położyłam dosyć grubo( 1.5 cm). Ciasto które odłożyłam rozwałkowałam i pokroiłam paski równe i przełożyłam je na agrest. Białka ubiłam na sztywno z cukrem i wyłożyłam na ciasto. Piekłam przez 45 minut w 170 stopniach. Podałam jak ostygło by agrest się nie rozpłynął :)
środa, 29 listopada 2017, rozowakuchnia
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .
Polecane wpisy
Zielony mech-pyszne ciacho
Wzięło mnie znowu na zielone warzywko i zaszalałam. Powstało pyszne ciasto. Uraczyłam nim kolegę córki i pierwsze pytanie które padło to : - co to za ciasto -dl
Drożdżowe różyczki
Uwielbiam zapach drożdżowego ciasta.Jeszcze ciepłe potrafię zjeść popijając mlekiem.Smaki z dzieciństwa, kto ich nie lubi. Jedząc przypominam sobie chwile
Ciasto marchewkowo jabłkowe
Dziś zaszalałam normalnie zrobiłam mieszane ciasto i wiecie co !!!!!!!!!!! wyszło Olaboga wymyśliłam całkiem nowe i smaczne ciasto.Uwielbiam kombinować i tworzy
Komentarze
O mnie
Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.
Kontakt do mnie [email protected]
Tweety na temat @GralikJoanna
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://rozowakuchnia.blox.pl/2017/11/Kruche-z-agrestem-i-pianka-bezowa.html