Przepis z jagnięciny – marokański tagine

nazwa

Wykonanie

Jagnięcina do mięso z wyższej półki. Sporo kosztuje ale płacimy za walory smakowe. Młoda jagnięcina jest oczywiście najlepsza, krucha i delikatna. Należy odróżnić jagnięcinę od baraniny. Mięso z dorosłej owcy jest twarde, łykowate i ma nieprzyjemny zapach. Kupując jagnięcinę po prostu biorę ją na węch. Dobre mięso z jagnięciny to mięso pochodzące z jagnięcia nie starszego niż 6 miesięcy. Brzmi to brutalnie? No cóż jesteśmy mięsożercami, nie zjemy my to zjedzą wilki
Jagnięcina kojarzy się Polakom z muzułmańską kuchnią. Nie można chyba być w większym błędzie! We Francji, Irlandii, Anglii i Szwecji ceni się dania z jagnięciny. Przepisy z jagnięciny są smaczne i wyszukane. Jagnięcina gości na świątecznych stołach. W Grecji jagnięcina stała się podstawą wielu narodowych dań.
U nas w domu często jemy jagnięcinę. Piekę polędwicę z jagnięciny, gotuję curry lub gulasz . Dzisiaj proponuję przepis z jagnięciny, marokański tagine.
Składniki:
800 g jagnięciny, karkówka
1 cebula
1 czosnek solo
½ łyżeczki suszonych chili płatków
po 1 łyżeczce kurkumy, mielonej kolendry, cynamonu i kminu rzymskiego
2 łyżki pomidorowego przecieru
50 ml jabłkowego octu
300 ml wywaru z kurczaka lub warzyw
150 g ciecierzycy, waga sucha
100 g rodzynek
2 łyżki masła klarowanego
2 łyżki natki pietruszki lub kolendry, pokrojonej
Namocz ciecierzycę w zimnej wodzie na noc. Pokrój mięso na kawałki i zrumień na maśle. Użyj głebokiej patelni, najlepiej żeliwnej. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. smaż aż cebula się zeszkli. Dodaj przyprawy i smaż jeszcze przez 2 minuty. Wlej bulion rozmieszany z pomidorowym przecierem i octem. Dodaj odcedzoną surową ciecierzycę. Przykryj pokrywką i gotuj tagine na małym ogniu przez 75 minut. Mięso powinno być bardzo miękkie. Na 10 minut przed końcem gotowania dodaj rodzynki. Ugotowany gulasz posyp natką pietruszki lub kolendrą. Podaj tagine z szafranowym ryżem .
Spara Spara
Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara
Spara Spara
Źródło:http://codojedzenia.pl/przepis-z-jagnieciny