ßßß Cookit - przepis na Piersi kacze w pomarańczowym sosie

Piersi kacze w pomarańczowym sosie

nazwa

Wykonanie

Poziom trudności
Piersi kacze w pomarańczowym sosie – danie wykwintne, łączące kuchnię francuską oraz azjatycką poprzez smak, składniki i sposób przygotowania. Mięso z kaczki jest dość tłuste, ale również kruche, soczyste i bardzo smaczne (100 g piersi kaczej ze skórą to 202 kcal, bez skóry to ok. 140 kcal). Mięso to jest dobrym źródłem białka, fosforu, żelaza, potasu oraz witamin z grupy B (B1, B2, B6). Mięso kacze w Polsce cenione jest od bardzo dawna, najpopularniejszym gatunkiem jest odmiana Pekin, Barbarie i kaczka piżmowa, przy czym Barbarie i piżmowa mają mniej tłuste i smaczniejsze (prawie jak dziczyzna) mięso. Najczęściej wykorzystywanym mięsem z kaczki są piersi oraz nogi, a także całe tuszki.
Porcja dla 6 – 8 osób
Składniki:
Marynata:
6 kaczych piersi
skórka z 1 pomarańczy
4 cm świeżego korzenia imbiru
4 łyżki sosu sojowego
1 pełna łyżka sosu hoisin
1 pełna łyżeczka musztardy francuskiej
Sos:
2 gałązki świeżego rozmarynu
płyn z woreczków z kaczką
75 ml (5 łyżek) likieru pomarańczowego
Sposób przygotowania:
Przygotować marynatę. W misce wymieszać razem skórkę startą z 1 pomarańczy, posiekany imbir, sos sojowy, sos hoisin oraz francuską musztardę.
Piersi umyć, oczyścić z resztek piór.
Na każdej piersi skórę naciąć ukośnie w kratkę, uważając by nie uszkodzić mięsa pod spodem.
Przełożyć piersi do marynaty, przemieszać tak aby każdy kawałek kaczki był obłożony marynatą.
Przygotować torebki do próżniowego pakowania, w zależności od wielkości torebek zapakować po jednej lub dwie piersi (jeśli została na dnie miski marynata przełożyć ją do torebek).
Zapakować próżniowo.
Torebki z mięsem umieścić w garnku z ciepłą wodą, podgrzać do temperatury 55°C i utrzymywać w tej temperaturze przez 2 godziny.
Po tym czasie z torebek wylać sos na patelnię, dodać rozmaryn i likier pomarańczowy, podgrzewać do czasu aż sos się zredukuje – osiągnie odpowiednią konsystencję.
W tym czasie mięso wyjąć z torebek i na rozgrzanej patelni usmażyć piersi skórą do dołu, aż skórka będzie rumiana.
Mięso pokroić w plastry.
Danie podawać gorące na ziemniaczanym purée, polane sosem.
Smacznego!
Źródło:http://jagodzianka.com/2017/12/piersi-kacze-pomaranczowym-sosie