Wykonanie
Poziom trudnościPiersi kacze w
pomarańczowym sosie – danie wykwintne, łączące kuchnię francuską oraz azjatycką poprzez smak, składniki i sposób przygotowania.
Mięso z kaczki jest dość tłuste, ale również kruche, soczyste i bardzo smaczne (100 g piersi kaczej ze skórą to 202 kcal, bez skóry to ok. 140 kcal).
Mięso to jest dobrym źródłem
białka, fosforu, żelaza, potasu oraz witamin z grupy B (B1, B2, B6).
Mięso kacze w Polsce cenione jest od bardzo dawna, najpopularniejszym gatunkiem jest odmiana Pekin, Barbarie i
kaczka piżmowa, przy czym Barbarie i piżmowa mają mniej tłuste i smaczniejsze (prawie jak
dziczyzna)
mięso. Najczęściej wykorzystywanym
mięsem z kaczki są piersi oraz nogi, a także całe
tuszki.Porcja dla 6 – 8 osóbSkładniki:Marynata:6 kaczych piersiskórka z 1
pomarańczy4 cm świeżego korzenia
imbiru4 łyżki
sosu sojowego1 pełna łyżka
sosu hoisin1 pełna łyżeczka
musztardy francuskiejSos:2 gałązki świeżego
rozmarynupłyn z woreczków z
kaczką75 ml (5 łyżek)
likieru pomarańczowegoSposób przygotowania:Przygotować marynatę. W misce wymieszać razem skórkę startą z 1
pomarańczy, posiekany
imbir,
sos sojowy,
sos hoisin oraz francuską
musztardę.
Piersi umyć, oczyścić z resztek
piór.
Na każdej piersi skórę naciąć ukośnie w kratkę, uważając by nie uszkodzić
mięsa pod
spodem.
Przełożyć piersi do marynaty, przemieszać tak aby każdy kawałek
kaczki był obłożony marynatą.
Przygotować
torebki do próżniowego pakowania, w zależności od wielkości torebek zapakować po jednej lub dwie piersi (jeśli została na dnie miski marynata przełożyć ją do torebek).
Zapakować próżniowo.
Torebki z
mięsem umieścić w garnku z ciepłą
wodą, podgrzać do temperatury 55°C i utrzymywać w tej temperaturze przez 2 godziny.
Po tym czasie z torebek wylać sos na patelnię, dodać
rozmaryn i
likier pomarańczowy, podgrzewać do czasu aż sos się zredukuje – osiągnie odpowiednią konsystencję.
W tym czasie
mięso wyjąć z torebek i na rozgrzanej patelni usmażyć piersi skórą do dołu, aż skórka będzie rumiana.
Mięso pokroić w plastry.
Danie podawać gorące na ziemniaczanym purée, polane sosem.
Smacznego!