Mięso mielone z orzechów (3 składniki)

nazwa

Wykonanie

Często pytacie mnie skąd biorę inspiracje przepisowe – odpowiedź brzmi: ZEWSZĄD! Czytałam ostatnio artykuł o ciekawych wegańskich miejscach w Los Angeles i trafiłam na wzmiankę o surowej wegańskiej restauracji, która serwuje tacos z ręcznie robionym mięsem mielonym… z orzechów włoskich. Tak, dokładnie. Musiałam spróbować! Do tego dania, jak do wszystkich tego typu, trzeba podejść z dystansem. Zawiedziecie się bowiem, jeśli po orzechach wytarzanych przyprawach będziecie się spodziewać konsystencji soczystej, smażonej wołowiny. Mogę za to obiecać lekko chrupiące, mięsiste kawałeczki uwodzące smakiem umami i aromatem paprykowej wędzonki. Wizualnie przypominają błyszczące bałtyckie bursztyny. Idealne do posypania makaronu, sałatki, wrzucenia do tortilli czy na nachosy. Całkiem bezpieczny i przyjemny sposób, żeby poszerzać swoje kulinarne horyzonty. Spróbujecie? :)
Porcje: 4 Kalorie na porcję: 189 Makroskładniki na porcję: B: 4, T: 17, WW: 5
Składniki
orzechy włoskie [100 g]
sos sojowy [1 łyżka]
olej rzepakowy [1 łyżeczka]
Dodatkowo
papryka wędzona [1/2 łyżeczki]
papryka chili [1/2 łyżeczki]
czosnek granulowany [1/2 łyżeczki]
Przygotowanie
Orzechy wrzucić do miseczki, zalać zimną wodą i moczyć przez noc.
Następnego ranka odsączyć, przełożyć do misy malaksera lub blendera, rozdrobnić na kawałeczki (można też drobno posiekać ostrym nożem).
Przełożyć do miseczki, wymieszać z olejem, sosem sojowym i przyprawami.
Podawać zgodnie z fantazją kucharza :D
Smacznego!
Źródło:https://wilkuchnia.pl/2017/11/mieso-mielone-z-orzechow-3-skladniki.html