Wykonanie
Często pytacie mnie skąd biorę inspiracje przepisowe – odpowiedź brzmi: ZEWSZĄD! Czytałam ostatnio artykuł o ciekawych wegańskich miejscach w Los Angeles i trafiłam na wzmiankę o surowej wegańskiej restauracji, która serwuje tacos z ręcznie robionym
mięsem mielonym… z
orzechów włoskich. Tak, dokładnie. Musiałam spróbować! Do tego dania, jak do wszystkich tego typu, trzeba podejść z dystansem. Zawiedziecie się bowiem, jeśli po orzechach wytarzanych przyprawach będziecie się spodziewać konsystencji soczystej, smażonej
wołowiny.
Mogę za to obiecać lekko chrupiące, mięsiste kawałeczki uwodzące smakiem umami i aromatem paprykowej wędzonki. Wizualnie przypominają błyszczące bałtyckie
bursztyny. Idealne do posypania
makaronu, sałatki, wrzucenia do tortilli czy na nachosy. Całkiem bezpieczny i przyjemny sposób, żeby poszerzać swoje kulinarne horyzonty. Spróbujecie? :)Porcje: 4 Kalorie na porcję: 189 Makroskładniki na porcję: B: 4, T: 17, WW: 5Składniki►
orzechy włoskie [100 g]►
sos sojowy [1 łyżka]►
olej rzepakowy [1 łyżeczka]Dodatkowo►
papryka wędzona [1/2 łyżeczki]►
papryka chili [1/2 łyżeczki]►
czosnek granulowany [1/2 łyżeczki]Przygotowanie
Orzechy wrzucić do miseczki, zalać zimną
wodą i moczyć przez noc.Następnego ranka odsączyć, przełożyć do misy malaksera lub blendera, rozdrobnić na kawałeczki (można też drobno posiekać
ostrym nożem).Przełożyć do miseczki, wymieszać z
olejem,
sosem sojowym i
przyprawami.Podawać zgodnie z fantazją kucharza :DSmacznego!