Wykonanie
Nieraz pytaliście jak wprowadzić proste przepisy do codziennego jadłospisu. Przecież trzeba się strasznie ograniczać, kombinować i rezygnować z wielu smaków… Odpowiedź brzmi: nic bardziej mylnego! Kiedy odkryłam prostą kuchnię, okazało się, że codzienne gotowanie staje się banalnie proste, szybkie i bardzo przyjemne. Prostota to nie tylko
chleb z
masłem i
cukrem (choć, powiedzmy sobie szczerze, ten hicior z dzieciństwa nie ma sobie równych). Dla ciekawskich – takich jak ja – przygotowałam przykład przepisów na cały dzień, każdy tylko z 4 składników!Post powstał we współpracy ze stroną patelnie-tytanowe.pl – stwierdziłam, że zamiast standardowej recenzji,
mogę przetestować otrzymaną patelnię na wszystkie sposoby: od klasycznego smażenia, przez robienie zup, po zapiekanie. Patelnia, którą testowałam to Saphir Lite niemieckiej
marki Woll . Przepisy ułożyłam tak, aby wykorzystać wszystkie jej zalety: wysokie ścianki, możliwość smażenia na małej ilości tłuszczu (co więcej, producent zapewnia, że jest to patelnia do smażenia bez tłuszczu !) oraz niewątpliwy atut, czyli żaroodporną rączkę, która zniesie temperatury do 250 stopni. W mojej kuchni nie miała łatwo – z niejednej patelni już zdarłam teflon, nie obchodzę się ze swoim sprzętem jak z
jajkiem, używam często i wymagam spełnienia wszystkich obietnic producenta. No i tutaj – choćbym chciała – nie mam się do czego przyczepić. Zdarzyło mi się nawet zostawić smażące się
jabłka bez opieki na dość długo, byłam przekonana, że spód będzie zwęglony, tymczasem ani kawałeczek nie przywarł (co dla takiej gapy jak ja to wymarzona funkcja). Jedyne, co może odstraszać to cena – sama miałabym dylemat czy inwestować 500 zł w patelnię, choć teraz jestem przekonana, że warto. Sprzęt jest nie tylko wielofunkcyjny, ale też szalenie solidny, więc fani wysokiej jakości w kuchni będą zachwyceni!
Shakshuka z
kozim serkiemSkładniki na 4 porcje►
pomidory krojone [2 puszki]►
jajka [4 sztuki]►
serek kozi [5 łyżeczek]► ulubione
pieczywko do podania :)Dodatkowo►
sól [1 łyżeczka]► świeżo mielony
pieprz [1/2 łyżeczki]►
kmin rzymski mielony [1/2 łyżeczki]►
cebula granulowana [1/2 łyżeczki]PrzygotowanieWlać 2 puszki
pomidorów na patelnię, dodać
przyprawy i dusić bez przykrycia na średnim ogniu przez ok. 10 minut.Jeśli po spróbowaniu sos będzie zbyt kwaśny (zależy od użytych
pomidorów), można dodać łyżeczkę
cukru,
miodu lub
syropu klonowego.Zmniejszyć ogień pod sosem, zrobić 4 wgłębienia za pomocą łyżki, wbić
jajka, pomiędzy
jajka nałożyć
serek i gotować pod przykryciem do pożądanej konsystencji
żółtka – tutaj niestety trzeba obserwować, istnieje wiele wypadkowych tj. patelnia, kuchenka, wielkość
jajek etc.Podawać z ulubionym
pieczywem :)
Składniki na 4 porcje►
bulion warzywny [1,5 l]► mrożony,
zielony groszek [900 g / 2 paczki]►
śmietanka kremówka [50 ml]► liście świeżej
mięty [3 łyżki]Dodatkowo►
sól [do smaku – zależy od użytego
bulionu]Przygotowanie
Groszek wrzucić do gorącego
bulionu i gotować przez ok. 20-30 minut do miękkości.Dodać
śmietankę i świeżą
miętę, zmiksować za pomocą blendera ręcznego (lub kielichowego).Całość doprawić do smaku.
Bezglutenowy cobbler z
jabłkamiSkładniki na 6 porcji► kwaśne
jabłka [1 kg przed obraniem]► mix bezglutenowy [1 szklanka]►
cukier [1/2 szklanki + 1 łyżka]►
masło [100 g +1 łyżka]Dodatkowo►
cynamon [1 łyżeczka]PrzygotowanieUmyte i obrane
jabłka pokroić w kostkę.Wrzucić
jabłka na patelnię z łyżką
masła i smażyć przez ok. 5 minut, aż stracą surowość.Dodać
cynamon, łyżkę
cukru, wymieszać i dusić pod przykryciem na średnim ogniu przez ok. 10 minut.W osobnej misce wymieszać mix bezglutenowy z
cukrem.Posypać suchą masą podsmażone
jabłka, na wierzch położyć równomiernie cienkie plasterki zimnego
masła i wstawić do piekarnika na 20 minut.Podawać na ciepło lub na zimno,
solo lub z
lodami :)
Pikantne
polędwiczki fajitas w tortilliSkładniki na 4 porcje►
polędwiczki [500 g]►
papryki [3 sztuki, u mnie każda w innym kolorze :)]►
olej rzepakowy [20 g / 2 łyżki]► tortille pszenne do podania :)Dodatkowo►
papryka słodka [2 łyżeczka]►
czosnek granulowany [1 łyżeczka]►
papryka chili [1 łyżeczka]►
zioła prowansalskie [1 łyżeczka]►
sól [1 łyżeczka do
mięsa + 1/2 łyżeczki do warzyw]PrzygotowanieWysypać
przyprawy na duży talerz i porządnie wymieszać.Oczyszczoną z błonek polędwiczkę przeciąć na pół (na dwa krótsze kawałki) i wytarzać w przyprawach. Odstawić na 30 minut.Na patelni rozgrzać łyżkę
oleju. Dodać przygotowane wcześniej
polędwiczki.Smażyć
mięso po 2 minuty z każdej strony.W osobnej misce wymieszać
paprykę pokrojoną w paseczki z łyżką
oleju i 1/2 łyżeczki
soli.Dorzucić
paprykę na patelnię do
mięsa.Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 90 stopni na godzinę.Po wyjęciu z piekarnika, wyłożyć
polędwiczki na deskę i zostawić na 5 minut.Pokroić
polędwiczki i podawać w pszennej tortilli.Jeśli nie macie jeszcze prezentu świątecznego dla kulinarnych maniaków,
marka przygotowała dla Was kod zniżkowy: na hasło WILK15 otrzymacie -15% na cały asortyment sklepu :)Oprócz sprzętu, który miałam przyjemność testować, znajdziecie także kilka perełek takich jak solidna patelnia grillowa czy patelnia z odpinaną rączką, a także garnki, akcesoria czy noże. Kod jest ważny do końca tego roku, więc macie czas na ewentualne szaleństwa.Koniecznie
dajcie znać czy taka forma testów się Wam podoba, czy może wolicie czytać klasyczne recenzje sprzętów?Smacznego!