Wykonanie
Jesień w pełni, za oknami w kratkę, raz piękna
słoneczna pogoda, a raz deszczowo i zimno. Taka pogoda sprzyja spotkaniom ze znajomymi najlepiej przy pysznym jedzeniu. Dlatego ja dziś wam proponuję 6 przepisów na pizzę z jesiennymi dodatkami. Tutaj możliwości mamy wiele, bo pizzę możemy zrobić dosłownie z wszystkiego, a jesień obfituje w różnego rodzaju przepyszne smakołyki. W tym czasie możemy wybierać
między: wspaniałymi
dyniami, soczystymi
gruszkami, dorodnymi czerwonymi
burakami, aromatycznymi leśnymi
grzybami, kolorową
cebulą, chrupkimi
orzechami włoskimi, pachnącym
czosnkiem, świeżą
rukolą,
jabłkami,
śliwkami i wieloma innymi dobrami.Ja dziś
będę się skupiać na podaniu wam kilku przepisów na pizzę z moimi ulubionymi jesiennymi dodatkami. Na pierwszy rzut pójdzie puree z dyni, które połączę z
serem mozzarella i świeżym
oregano. Druga pizza będzie z aromatycznymi leśnymi
grzybami,
czosnkiem i świeżą
natką pietruszki. W trzeciej wykorzystałam
czerwoną cebulę i
ser feta. Do czwartej pizzy dodałam
gruszkę z
serkiem pleśniowym camembert i
orzechy włoskie. Piąta pizza to połączenie pieczonego czerwonego
buraka razem z
serem feta i świeżym
oregano. Do ostatniej pizzy wykorzystam
gruszkę, pieczonego czerwonego
buraka i
ser mozzarella. Taką pizzę z jesiennymi dodatkami można również zamówić w pizzerii Da Grasso Lublin na stronie pizzaportal.pl .1. Pizza z puree z dyni i
mozzarellą.
1 i 1/2 szklanki
mąki2,5 dag świeżych
drożdży1/2 szklanki ciepłej
wody1/2 łyżeczki
soli1 łyżka
olejuPonadto :mały słoiczek puree z dynikulka
sera mozzarellaświeże liście
oreganoDrożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie i dodajemy je do
mąki razem z
olejem i
solą. Wyrabiamy dokładnie ciasto i odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie wówczas wałkujemy je na placek. Na rozwałkowane ciasto nakładamy puree z dyni, rozprowadzamy po całym cieście. Na puree nakładamy pokrojony w plastry
ser mozzarella. Całość obsypujemy liśćmi
oregano. Pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 210'C i pieczemy około 12 minut. Podajemy na gorąco. Smacznego !!!
2. Pizza z
grzybami leśnymi,
czosnkiem i
pietruszkąSkładniki:porcja ciasta na pizzę przepis jak wyżejgarść ugotowanych leśnych
grzybów1 łyżeczka siekanej
natki pietruszki1 ząbek
czosnkusól i
pieprzolejsos pomidorowyser żółtyGrzyby podsmażamy na łyżce
oliwy i doprawiamy
solą i
pieprzem. Ząbek
czosnku siekamy i dodajemy do niego
natkę pietruszki i 2 łyżki
oleju. Mieszamy. Na rozwałkowane ciasto nakładamy
sos pomidorowy. Na sos tarty
żółty ser. Na
żółtym serze układamy podsmażone leśne
grzyby. Całość polewamy sosem
pietruszkowo-
czosnkowym. Pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 210'C przez około 12 minut. Podajemy na gorąco. Smacznego !!!
3. Pizza z
czerwoną cebulą,
serem feta i
czarnymi oliwkami.
Składniki:porcja ciasta na pizzę jak wyżej2
czerwone cebuleser fetakilka czarnych
oliweksól i
pieprzcukierolejsos pomidorowyser żółtyCebulę czerwoną kroimy w plasterki, doprawiamy
solą,
pieprzem,
cukrem i podsmażamy na
oleju, aż lekko zmięknie. Na rozwałkowane ciasto nakładamy
sos pomidorowy, na sos sypiemy tarty
żółty ser, na
serze układamy podsmażoną
cebulę, rozdrobniony
ser feta i pokrojone w plasterki
oliwki. Pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 210'C przez około 12 minut. Podajemy na gorąco . Smacznego !!!
4. Pizza z
gruszką i
serem camembertSkładniki:porcja ciasta na pizzę jak wyżej1
gruszka1
serek pleśniowy
camembert1 łyżka
orzechów włoskichsos pomidorowyser żółtyRozwałkowane ciasto smarujemy
sosem pomidorowy, obsypujemy tartym
żółtym serem, na
serze układamy plasterki
gruszki, na
gruszce układamy plasterki
serka camembert i
orzechy włoskie. Pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 210'C przez około12 minut. Podajemy zaraz po upieczeniu. Smacznego !!!
5. Pizza z pieczonym czerwonym
burakiem i
serem fetaSkładniki:porcja ciasta na pizzę jak wyżej1 pieczony czerwony
burakplaster
sera fetakilka listków świeżego
oreganosos pomidorowyser żółtyRozwałkowane ciasto smarujemy
sosem pomidorowym, na sos sypiemy tarty
ser żółty, na
serze układamy plasterki
buraka. Całość obsypujemy kawałkami
sera feta i listkami
oregano. Pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 210'C i pierzemy przez około 12 minut. Podajemy na gorąco. Smacznego !!!
6. Pizza z puree z dyni, pieczonym czerwonym
burakiem i
mozzarelląSkładniki:porcja ciasta na pizzę przepis jak wyżejmały słoiczek puree z dynipieczony czerwony
burakkulka
sera mozzarellaser żółtyRozwałkowane ciasto smarujemy puree z dyni, na puree nakładamy tarty
żółty ser, na
serze układamy plasterki
buraka i kawałki
sera mozzarella. Pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 210'C przez około 12 minut. Podajemy na gorąco. Smacznego !!!