ßßß Cookit - przepis na 6 przepisďż˝w na pizzďż˝ z jesiennymi dodatkami

6 przepis�w na pizz� z jesiennymi dodatkami

nazwa

Wykonanie

Jesień w pełni, za oknami w kratkę, raz piękna słoneczna pogoda, a raz deszczowo i zimno. Taka pogoda sprzyja spotkaniom ze znajomymi najlepiej przy pysznym jedzeniu. Dlatego ja dziś wam proponuję 6 przepisów na pizzę z jesiennymi dodatkami. Tutaj możliwości mamy wiele, bo pizzę możemy zrobić dosłownie z wszystkiego, a jesień obfituje w różnego rodzaju przepyszne smakołyki. W tym czasie możemy wybierać między: wspaniałymi dyniami, soczystymi gruszkami, dorodnymi czerwonymi burakami, aromatycznymi leśnymi grzybami, kolorową cebulą, chrupkimi orzechami włoskimi, pachnącym czosnkiem, świeżą rukolą, jabłkami, śliwkami i wieloma innymi dobrami.
Ja dziś będę się skupiać na podaniu wam kilku przepisów na pizzę z moimi ulubionymi jesiennymi dodatkami. Na pierwszy rzut pójdzie puree z dyni, które połączę z serem mozzarella i świeżym oregano. Druga pizza będzie z aromatycznymi leśnymi grzybami, czosnkiem i świeżą natką pietruszki. W trzeciej wykorzystałam czerwoną cebulę i ser feta. Do czwartej pizzy dodałam gruszkę z serkiem pleśniowym camembert i orzechy włoskie. Piąta pizza to połączenie pieczonego czerwonego buraka razem z serem feta i świeżym oregano. Do ostatniej pizzy wykorzystam gruszkę, pieczonego czerwonego buraka i ser mozzarella. Taką pizzę z jesiennymi dodatkami można również zamówić w pizzerii Da Grasso Lublin na stronie pizzaportal.pl .
1. Pizza z puree z dyni i mozzarellą.
1 i 1/2 szklanki mąki
2,5 dag świeżych drożdży
1/2 szklanki ciepłej wody
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka oleju
Ponadto :
mały słoiczek puree z dyni
kulka sera mozzarella
świeże liście oregano
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie i dodajemy je do mąki razem z olejem i solą. Wyrabiamy dokładnie ciasto i odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie wówczas wałkujemy je na placek. Na rozwałkowane ciasto nakładamy puree z dyni, rozprowadzamy po całym cieście. Na puree nakładamy pokrojony w plastry ser mozzarella. Całość obsypujemy liśćmi oregano. Pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 210'C i pieczemy około 12 minut. Podajemy na gorąco. Smacznego !!!
2. Pizza z grzybami leśnymi, czosnkiem i pietruszką
Składniki:
porcja ciasta na pizzę przepis jak wyżej
garść ugotowanych leśnych grzybów
1 łyżeczka siekanej natki pietruszki
1 ząbek czosnku
sól i pieprz
olej
sos pomidorowy
ser żółty
Grzyby podsmażamy na łyżce oliwy i doprawiamy solą i pieprzem. Ząbek czosnku siekamy i dodajemy do niego natkę pietruszki i 2 łyżki oleju. Mieszamy. Na rozwałkowane ciasto nakładamy sos pomidorowy. Na sos tarty żółty ser. Na żółtym serze układamy podsmażone leśne grzyby. Całość polewamy sosem pietruszkowo-czosnkowym. Pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 210'C przez około 12 minut. Podajemy na gorąco. Smacznego !!!
3. Pizza z czerwoną cebulą, serem feta i czarnymi oliwkami.
Składniki:
porcja ciasta na pizzę jak wyżej
2 czerwone cebule
ser feta
kilka czarnych oliwek
sól i pieprz
cukier
olej
sos pomidorowy
ser żółty
Cebulę czerwoną kroimy w plasterki, doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i podsmażamy na oleju, aż lekko zmięknie. Na rozwałkowane ciasto nakładamy sos pomidorowy, na sos sypiemy tarty żółty ser, na serze układamy podsmażoną cebulę, rozdrobniony ser feta i pokrojone w plasterki oliwki. Pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 210'C przez około 12 minut. Podajemy na gorąco . Smacznego !!!
4. Pizza z gruszką i serem camembert
Składniki:
porcja ciasta na pizzę jak wyżej
1 gruszka
1 serek pleśniowy camembert
1 łyżka orzechów włoskich
sos pomidorowy
ser żółty
Rozwałkowane ciasto smarujemy sosem pomidorowy, obsypujemy tartym żółtym serem, na serze układamy plasterki gruszki, na gruszce układamy plasterki serka camembert i orzechy włoskie. Pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 210'C przez około12 minut. Podajemy zaraz po upieczeniu. Smacznego !!!
5. Pizza z pieczonym czerwonym burakiem i serem feta
Składniki:
porcja ciasta na pizzę jak wyżej
1 pieczony czerwony burak
plaster sera feta
kilka listków świeżego oregano
sos pomidorowy
ser żółty
Rozwałkowane ciasto smarujemy sosem pomidorowym, na sos sypiemy tarty ser żółty, na serze układamy plasterki buraka. Całość obsypujemy kawałkami sera feta i listkami oregano. Pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 210'C i pierzemy przez około 12 minut. Podajemy na gorąco. Smacznego !!!
6. Pizza z puree z dyni, pieczonym czerwonym burakiem i mozzarellą
Składniki:
porcja ciasta na pizzę przepis jak wyżej
mały słoiczek puree z dyni
pieczony czerwony burak
kulka sera mozzarella
ser żółty
Rozwałkowane ciasto smarujemy puree z dyni, na puree nakładamy tarty żółty ser, na serze układamy plasterki buraka i kawałki sera mozzarella. Pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 210'C przez około 12 minut. Podajemy na gorąco. Smacznego !!!
Źródło:http://magicznakuchnia.blox.pl/2017/11/6-przepisow-na-pizze-z-jesiennymi-dodatkami.html