ßßß Cookit - przepis na Piernik marchewkowy miďż˝kki i pachnďż˝cy

Piernik marchewkowy mi�kki i pachn�cy

nazwa

Wykonanie

Aromatyczny, wilgotny, miękki...po prostu super piernik. Polecam na święta. Dzięki marchewce długo zachowuje świeżość i doskonały smak.
Piernik z marchewką
/forma 12x22; 1 szklanka = 250ml; inspiracja /
340 g mąki pszennej
200 g startej na drobnych oczkach tarki marchewki
120 g cukru
0,5 szklanki oleju
3 jajka
1 łyżka miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1,5 łyżeczki kakao
1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
50 g posiekanych orzechów włoskich (waga po obraniu)
polewa lub cukier puder
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao, przyprawą do pieczenia.
W misce zmiksować jajka z cukrem i miodem. Następnie dodać olej i nieco mieszkanki suchych składników. Zmiksować. Dodać resztę suchych składników, zmiksować. Dodać marchew, wymieszać. Dodać orzechy, wymieszać. Masę przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Piec około 45-60 minut (do suchego patyka) w 180°C. W razie gdyby wierzch zaczął się za bardzo rumienić należy przykryć wierzch arkuszem papieru śniadaniowego. Po wystudzeniu polać polewą lub roztopioną czekoladą albo posypać cukrem pudrem.
Wpis został przygotowany w ramach wspólnego przygotowania słodkości dla Mikołaja. Pozostałe pyszności możecie znaleźć u Zuzanny, Gin, Panny Malwinny .
Mam nadzieję że mikołaj przyniósł Wam coś słodkiego :)
Kategoria:
ciasta i desery
Autor(ka): chantel111 Czas publikacji: środa, 06 grudnia 2017 17:12
Opcje
Poleć znajomemu wpis „Piernik marchewkowy miękki i pachnący”
Polecane wpisy
Zdrowsza wersja szyszek
Kojarzycie te pyszne lepiące łakocie z ryżu preparowanego? Przedstawiam Wam wersję, która jest nieco zdrowsza, a będzie odpowiadać tym, którzy lubią słodkie, ch
Piernik na piwie
Święta już niedługo, a wraz z nimi i nadejściem zimy mamy większą ochotę na pachnące przyprawami ciasta. Piernik jest typowym wypiekiem świątecznym i choć przyz
Włoski Szpinak Pie - warzywa w słodyczach
Kolejnym warzywem, które postanowiłam użyć do wypieku jest szpinak. W zeszłym roku zrobiłam tort żabiego króla , który cieszył się popularnością i z komentarzy
Mus z dyni z amarantusem
kawałek dyni 6 łyżek ekspandowanego amarantusa 1 łyżka posiekanych orzechów 1 łyżka pestek dyni 4 suszone daktyle 1 łyżka miodu 1 łyżeczka masła klarowanego kaw
Cynamonowe pierogi z jabłkami
2-3 jabłka (Champion) mąka sól cynamon 1 łyżka miodu 2 łyżki posiekanych orzechów 1 łyżeczka masła cynamon Orzechy przesmażyć z miodem
Trackback
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2017/12/Piernik-marchewkowy-miekki-i-pachnacy.html