Wykonanie
Czarne pierogi z
karpiem i kimchi przygotowywaliśmy na wigilijnych warsztatach w studiu kulinarnym The
Plate. Po raz kolejny warsztaty w tym miejscu skończyły się bardzo smacznie, a to wszystko dzięki Sławkowi i jego ekipie. Oprócz pierogów przygotowywaliśmy barszcz ze złotych
buraków, bułeczki na parze z portobello i
kozim serem oraz strudel z
mango z
tajską bazylią, który na pewno przygotuję i podzielę się z
Wami przepisem 🙂Przepis na czarne pierogi z
karpiem i kimchi jest dość pracochłonny, jednak ich smak wynagradza czas poświęcony na ich przygotowanie. Zachęcam do spróbowania!Do przepisu na pierogi będziecie potrzebować nietypowych składników, jak kimchi (tutaj podrzucam Wam łatwy przepis, który znalazłam u Jadłonomii), atrament z mątwy, japoński sos Yuzu ponzu oraz
szyjki rakowe do sosu, którym pierogi zostały polane. Wiem, że to składniki trudno dostępne, ale warto wybrać się na ich poszukiwanie, by spróbować smaku tych pysznych pierogów 🙂 Jeżeli nie uda Wam się przygotować ich przed wigilią, zróbcie je innym razem, a nie pożałujecie – jestem tego pewna. Pamiętajcie też, że kimchi należy przygotować minimum kilka dni przed przygotowywaniem pierogów.Porcji: 50 Czas gotowania: 2 godzinySkładnikiCIASTO: 500 g
mąki, 50 g
masła, łyżeczka
soli, łyżeczka atramentu z mątwy, 300 ml
wodyFARSZ: 200 g kimchi, 300 g filetu z
karpia, pęczek
kolendry, 3 łyżki
sosu sojowego jasnego, 3 łyżki Yuzu ponzu, 1 łyżeczka
chilli, skórka otarta z
limonkiSOS: 3
szalotki, 4 ząbki
czosnku, 5 ziarenek
ziela angielskiego, 3
liście laurowe, 1/3 łyżeczki
kurkumy, 200 ml białego,
wytrawnego wina, 100 ml
śmietanki kremówki 30%, 100 g
masła, 150 g szyjek
rakowych, sok z połowy
cytryny,
sól i
pieprz do smakuPrzepis1CIASTO:
mąkę przesiewamy do miski i zalewamy wrzącą
wodą. Dodajemy
sól, atrament oraz rozpuszczone
masło. Czekamy, aż ciasto ostygnie, a następnie wyrabiamy na jednolitą masę. Następnie postępujemy z nim jak z tradycyjnym
ciastem na pierogi.2FARSZ:
kolendrę i kimchi drobno siekamy - odsączamy z kimchi na sicie
soki. Z filetów
karpia pozbywamy się skóry i mielimy je na maszynce o grubych oczkach. Całość mieszamy, doprawiając
sosem sojowym,
chili, Yuzu, oraz skórką z
limonki.3SOS: Do rondelka wlewamy
wino. Dodajemy
czosnek,
szalotkę, liście i
ziele angielskie, gotujemy na średnim ogniu do odparowania 1/2 płynu. Do przecedzonego
wina dodajemy
śmietanę,
kurkumę oraz
sok z cytryny i oczyszczone
szyjki rakowe. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Gotujemy około 10 minut. Ściągamy z ognia i zagęszczamy zimnym
masłem.