Wykonanie
Kto mógłby przypuszczać, że połączenie
ziemniaków,
boczku i
brukselki może być takie pyszne!? Przygotowanie takiego obiadu zajmie około 40 minut. Jeżeli tak jak ja lubicie
brukselkę, na pewno Wam posmakuje. Danie jest baaaardzo sycące, idealne do lunchboxa 🙂 Mniam!Zobacz też:Zapiekane, nadziewane ziemniaczki
boczkiem i
cebuląPlacuszki z
cukinii i
ziemniakówDorsz zapiekany z
ziemniakamiPorcji: 2-3 Czas gotowania: 40 minutSkładniki0,5 kg
ziemniaków200 g
brukselki100 g
boczkumała
czerwona cebulałyżka
miodu2 łyżki
masłasól i
pieprz do smakuPrzepis1
Ziemniaki szorujemy, nie obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie.
Brukselkę oczyszczamy, duże
brukselki kroimy na pół, gotujemy w osolonej wodzie.2Na patelni podsmażamy
boczek, dodajemy posiekaną
cebulkę i smażymy do zeszklenia. Następnie dodajemy na patelnię łyżkę
miodu oraz 2 łyżki
masła.3Do całości dodajemy
brukselkę i
ziemniaki, chwilę podsmażamy. Podajemy posypane
natką pietruszki i gruboziarnistym
pieprzem.