Wykonanie
Do dziś zapach
mleka z
czosnkiem,
miodem i
masłem przypomina mi dzieciństwo i dni, w których leżałam chora całe dnie w łóżku. Mimo wszystko, wspominam je bardzo dobrze, bo kojarzy mi się z czasem beztroski. Jednak kilkanaście lat temu nie przepadałam za tą miksturą, a wręcz mnie odrzucała. Piłam z musu, pod presją mamy, babci, prababci 😉 Po jakimś czasie natomiast się do niej przekonałam i teraz jest dla mnie pierwszym ratunkiem w czasie okresu jesienno-zimowego .Szczególnie polecam tę miksturę przyrządzić wieczorem i od razu wskoczyć do łóżka, aby porządnie się wygrzać. Gwarantuję, że na drugi dzień będziecie czuć się dużo lepiej.Nie od dziś wiadomo, że
czosnek ma właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i jest nazywany naturalnym antybiotykiem.
Miód działa przeciwbólowo oraz wykrztuśnie, a
mleko zawiera witaminy A i D, natomiast
masło wspiera odporność.Porcji: 2 Czas gotowania: 5 minutSkładniki500 ml
mlekałyżeczka
miodułyżeczka
masła2 ząbki
czosnkuPrzepis1
Mleko wlewamy do rondelka, dodajemy
miód,
masło oraz
czosnek (drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę).2Wszystko podgrzewamy kilka minut, aby mikstura była ciepła. Nie powinniśmy jej zagotowywać, ponieważ
miód w dużych temperaturach
traci swoje właściwości.3Po wypiciu mikstury polecam wycieczkę pod kołdrę, aby się wygrzać 🙂
Zobacz też:Rozgrzewające koktajle na jesień
Herbata zimowa z
imbirem