Naturalny antybiotyk – mleko z czosnkiem, miodem i masłem

nazwa

Wykonanie

Do dziś zapach mleka z czosnkiem, miodem i masłem przypomina mi dzieciństwo i dni, w których leżałam chora całe dnie w łóżku. Mimo wszystko, wspominam je bardzo dobrze, bo kojarzy mi się z czasem beztroski. Jednak kilkanaście lat temu nie przepadałam za tą miksturą, a wręcz mnie odrzucała. Piłam z musu, pod presją mamy, babci, prababci 😉 Po jakimś czasie natomiast się do niej przekonałam i teraz jest dla mnie pierwszym ratunkiem w czasie okresu jesienno-zimowego .
Szczególnie polecam tę miksturę przyrządzić wieczorem i od razu wskoczyć do łóżka, aby porządnie się wygrzać. Gwarantuję, że na drugi dzień będziecie czuć się dużo lepiej.
Nie od dziś wiadomo, że czosnek ma właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i jest nazywany naturalnym antybiotykiem. Miód działa przeciwbólowo oraz wykrztuśnie, a mleko zawiera witaminy A i D, natomiast masło wspiera odporność.
Porcji: 2 Czas gotowania: 5 minut
Składniki
500 ml mleka
łyżeczka miodu
łyżeczka masła
2 ząbki czosnku
Przepis
1
Mleko wlewamy do rondelka, dodajemy miód, masło oraz czosnek (drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę).
2
Wszystko podgrzewamy kilka minut, aby mikstura była ciepła. Nie powinniśmy jej zagotowywać, ponieważ miód w dużych temperaturach traci swoje właściwości.
3
Po wypiciu mikstury polecam wycieczkę pod kołdrę, aby się wygrzać 🙂
Zobacz też:
Rozgrzewające koktajle na jesień
Herbata zimowa z imbirem
Źródło:https://www.kuchniabazylii.pl/2017/12/mleko-z-czosnkiem-miodem-i-maslem