Przez Marzena 6 grudnia 2017Kiedykolwiek mam zamiar użyć kaszę jaglaną do deseru czy ciasta to zawsze podprażam ją na jasno brązowy kolor na suchej patelni. Kaszę gotuje w delikatnie osolonym i osłodzonym mleku roślinnym w proprcjach 1 do 2 1/4. Tak przygotowana kasza jest super idealna i bardzo smaczna do deserów. Szczególnie polecam ten sposób przgotowania kaszy do tego deseru.Składnikimak - 1szklankaorzechy nerkowca (cashew) - 1/2 szklankimigdały - 1/2 szklankikasza jaglana - ugotowana - 1.5 szklankidaktyle (pasta daktylowa czyli już zmiksowane daktyle z wodą) - 2 łyżkimleko kokosowe bardzo gęste - 0,5 szklankibrązowy cukier lub kokosowy - 2 łyżkisuszona żurawina - 1/3 szklankimleko roślinne - 2 szklankiwegańska czekolada - 100gInstrukcjeMak zalewamy 2 szklankami mleka i gotujemy ok 40min. Odcedzamy.Migdały i nerkowce zalewamy gorącą wodą na 15 min. Obieramy migdały ze skórki i odkładamy 3 łyżki do pokrojenia i posypania na wierzch ciastaUgotowany mak, migdały, nerkowce, mleko, cukier, daktyle miksujemy razem w blenderze.Czekoladę roztapiamy z kilkoma łyżkami mleka kokosowego polewamy ciasto.Do zmiksowanej masy dodajemy kaszę i resztę składników. Mieszamy dokładnie. Wykładamy do naczynia, polewamy czekoladą wcześniej rozpuszczoną z kilkoma łyżkami mleka kokosowego oraz posypujemy migdałami i suszoną żurawiną.Odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.