Makowiec jagalny

nazwa

Wykonanie

Przez Marzena 6 grudnia 2017
Kiedykolwiek mam zamiar użyć kaszę jaglaną do deseru czy ciasta to zawsze podprażam ją na jasno brązowy kolor na suchej patelni. Kaszę gotuje w delikatnie osolonym i osłodzonym mleku roślinnym w proprcjach 1 do 2 1/4. Tak przygotowana kasza jest super idealna i bardzo smaczna do deserów. Szczególnie polecam ten sposób przgotowania kaszy do tego deseru.
Składniki
mak - 1szklanka
orzechy nerkowca (cashew) - 1/2 szklanki
migdały - 1/2 szklanki
kasza jaglana - ugotowana - 1.5 szklanki
daktyle (pasta daktylowa czyli już zmiksowane daktyle z wodą) - 2 łyżki
mleko kokosowe bardzo gęste - 0,5 szklanki
brązowy cukier lub kokosowy - 2 łyżki
suszona żurawina - 1/3 szklanki
mleko roślinne - 2 szklanki
wegańska czekolada - 100g
Instrukcje
Mak zalewamy 2 szklankami mleka i gotujemy ok 40min. Odcedzamy.
Migdały i nerkowce zalewamy gorącą wodą na 15 min. Obieramy migdały ze skórki i odkładamy 3 łyżki do pokrojenia i posypania na wierzch ciasta
Ugotowany mak, migdały, nerkowce, mleko, cukier, daktyle miksujemy razem w blenderze.
Czekoladę roztapiamy z kilkoma łyżkami mleka kokosowego polewamy ciasto.
Do zmiksowanej masy dodajemy kaszę i resztę składników. Mieszamy dokładnie. Wykładamy do naczynia, polewamy czekoladą wcześniej rozpuszczoną z kilkoma łyżkami mleka kokosowego oraz posypujemy migdałami i suszoną żurawiną.
Odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
Źródło:http://zdrowienatalerzu.pl/index.php/makowiec-jagalny