ßßß Cookit - przepis na Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami

Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami

nazwa

Wykonanie

NIEPIEPRZ
>
Dania główne
>
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
5
Ocena
1 godzina 30 minut
Czas przygotowania
Lekkie gołąbki, po brzegi wypełnione aromatycznym farszem z kaszy gryczanej i pieczarek.
Zdrowsza i lżejsza alternatywa, dla tradycyjnych gołąbków.
– Justyna
Składniki:
główka kapusty włoskiej
2 woreczki kaszy gryczanej
500g pieczarek
2 średniej wielkości cebule
1 jajko
sól, pieprz, sok z cytryny do smaku
Przygotowanie:
Kaszę gryczaną gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Przesypujemy do miski.
Pieczarki myjemy i drobno siekamy.
Cebulę siekamy w drobną kostkę, przesmażamy na maśle. Dorzucamy do cebuli pokrojone drobno pieczarki, obsmażamy razem kilka minut, w międzyczasie przyprawiając solą, pieprzem, sokiem z cytryny.
Obsmażone grzyby z cebulą przekładamy do ugotowanej wcześniej kaszy. Dodajemy jajko, mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
W razie konieczności, doprawiamy do smaku.
Z kapusty odrywamy wierzchnie, brzydkie liście, odkładamy je na bok.
Wycinamy z główki kapusty tzw. głąb, co ułatwi nam zdejmowanie pojedynczych liści, potrzebnych do gołąbków. Zdejmujemy delikatnie kilkanaście liści.
W dużym garnku gotujemy wodę, a kiedy będzie już wrząca, zanurzamy pojedynczo każdy liść na kilkanaście sekund, do momentu, aż stanie się elastyczny. Odkładamy do przestygnięcia.
Na każdy liść nakładamy około 2-3 łyżki farszu i zwijamy na kształt gołąbka.
Na dnie garnka układamy umyte wierzchnie liście, które odłożyliśmy na samym początku.
Gołąbki układamy ściśle w garnku, zalewamy bulionem, lub wodą z dodatkiem liści laurowych, soli i ziela angielskiego, tak by zakryły je w 2/3 wysokości.
Gotujemy gołąbki pod przykryciem, do miękkości kapusty, tj. około 30-60 minut.
Gołąbki podać możemy z tradycyjnym sosem pomidorowym, pieczarkowym, lub innym ulubionym.
Mój sos pomidorowy: Szklimy 1 cebulę pokrojoną w kostkę, dorzucamy pokrojonego w kostkę pomidora i dwie łyżeczki koncentratu pomidorowego. Podsmażamy chwilę razem. Zalewamy 2 szklankami wody, lub bulionu. Przyprawiamy solą, pieprzem, ząbkiem czosnku ( lub suszonym ) i ziołami prowansalskimi. Zagotowujemy. Możemy dodać coś zielonego ( pietruszka, koperek ).
Zobacz także:
Grecka moussaka ( musaka )
Makaron z tuńczykiem
Kluski szpinakowe
Kuskus z kurczakiem
Pesto z cukinii
Tagliatelle Carbonara
Źródło:http://www.niepieprz.pl/golabki-z-kasza-gryczana-i-pieczarkami