Wykonanie
NIEPIEPRZ>Dania główne>Gołąbki z
kaszą gryczaną i
pieczarkami5Ocena1 godzina 30 minutCzas przygotowania
Lekkie gołąbki, po brzegi wypełnione aromatycznym farszem z
kaszy gryczanej i
pieczarek.Zdrowsza i lżejsza alternatywa, dla tradycyjnych gołąbków.– JustynaSkładniki:główka
kapusty włoskiej2 woreczki
kaszy gryczanej500g
pieczarek2 średniej wielkości
cebule1
jajkosól,
pieprz,
sok z cytryny do smakuPrzygotowanie:
Kaszę gryczaną gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Przesypujemy do miski.
Pieczarki myjemy i drobno siekamy.
Cebulę siekamy w drobną kostkę, przesmażamy na
maśle. Dorzucamy do
cebuli pokrojone drobno
pieczarki, obsmażamy razem kilka minut, w międzyczasie przyprawiając
solą,
pieprzem,
sokiem z cytryny.Obsmażone
grzyby z
cebulą przekładamy do ugotowanej wcześniej
kaszy. Dodajemy
jajko, mieszamy do uzyskania jednolitej masy.W razie konieczności, doprawiamy do smaku.Z
kapusty odrywamy wierzchnie, brzydkie liście, odkładamy je na bok.Wycinamy z główki
kapusty tzw. głąb, co ułatwi nam zdejmowanie pojedynczych liści, potrzebnych do gołąbków. Zdejmujemy delikatnie kilkanaście liści.W dużym garnku gotujemy
wodę, a kiedy będzie już wrząca, zanurzamy pojedynczo każdy liść na kilkanaście sekund, do momentu, aż stanie się elastyczny. Odkładamy do przestygnięcia.Na każdy liść nakładamy około 2-3 łyżki farszu i zwijamy na kształt gołąbka.Na dnie garnka układamy umyte wierzchnie liście, które odłożyliśmy na samym początku.Gołąbki układamy ściśle w garnku, zalewamy
bulionem, lub
wodą z dodatkiem
liści laurowych,
soli i
ziela angielskiego, tak by zakryły je w 2/3 wysokości.Gotujemy gołąbki pod przykryciem, do miękkości
kapusty, tj. około 30-60 minut.Gołąbki podać możemy z tradycyjnym
sosem pomidorowym,
pieczarkowym, lub innym ulubionym.Mój
sos pomidorowy: Szklimy 1
cebulę pokrojoną w kostkę, dorzucamy pokrojonego w kostkę
pomidora i dwie łyżeczki
koncentratu pomidorowego. Podsmażamy chwilę razem. Zalewamy 2 szklankami
wody, lub
bulionu. Przyprawiamy
solą,
pieprzem, ząbkiem
czosnku ( lub suszonym ) i
ziołami prowansalskimi. Zagotowujemy. Możemy dodać coś zielonego (
pietruszka,
koperek ).Zobacz także:
Grecka moussaka ( musaka )
Makaron z
tuńczykiemKluski
szpinakoweKuskus z
kurczakiemPesto z
cukiniiTagliatelle Carbonara