Wykonanie
Placki
serowe z
dynią na słodko to moja propozycja na wykorzystanie dyni w czasie, gdy jest na nią największy popyt i podaż.
Póki sezon na
dynię trwa, należy maksymalnie to wykorzystać!Dorośi zazwyczaj lubią
dynięi potrawy z jej udziałem, niestety nasi podopieczni nie dokońca zanimi przepadają. Dzieci natomiast lubią placki na słodko, ale jak nakłonić je do zjedzenia dyni? Najlepiej ukryć
dynię w innych potrawach – takich jak ta. Placki
serowe z
dynią napewno im zasmakują!200g dyni bez skóryjedna łyżka
masła200g białego
twarogowego sera4 łyżki
cukru1 łyżka
cukru waniliowegodwa surowe
jajkaokoło 5 czubatych łyżek
mąkiprzyprawy: pół łyżeczki drobno startego
imbiru lub szczypta
imbiru w proszku, szczypta
cynamonuopcjonalnie: 30g
rodzynekW pierwszej kolejności należy
dynię zetrzeć na tarce o małych oczkach.Następnie na patelni rozgrzewamy
masło i dodajemy startą
dynię i
imbir i smażymy około 5 do 7 minut – do czasu aż
dynia będzie miękka i odstawiamy do przestygnięcia.W średniej wielkości misce mieszamy
ser twarogowy z
cukrem i
cukrem waniliowy oraz samymi
żółtkami – jeżeli będziecie dodawać
rodzynki, to też dodajcie
rodzynki. Następnie dodajemy przestudzoną
dynię i dokładnie mieszamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy z
serowo-dyniowej, dodajemy
mąkę i
cynamon i dokładnie acz delikatnie mieszamy łyżką – masa musi być gęsta.Na patelni rozgrzewamy
masło lub
olej roślinny i łyżką nakładamy masę. Smażymy po obu stronach przez około pół minuty aż będą lekko zarumienione.Smacznego!Polecam inne przepisy na słodkie przekąski:Jeżeli podobają Ci się nasze przepisy, możesz nas wesprzeć, przekazując darowiznę. Dziękujemy!PLNEURGBP(No Ratings Yet)Loading...