Wykonanie
Share the post "Pikantna zupa grzybowa z
łososiem / Spicy mushroom soup with salmon"Dziś przedstawiam coś rozgrzewającego, idealnego na te chłodne jesienne wieczory. Pyszna zupa z leśnymi
grzybami,
ziemniakami,
łososiem i
chilli z pewnością zaspokoją apetyt wszystkich amatorów
grzybów i ryb. A rozgrzewa porządnie i syci na długo! Jak to zupy mają w zwyczaju, jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Jeżeli jak ja jesteś fanem zup
grzybowych, polecam także zupę
grzybową z
brie,
śmietankową zupę
grzybową i podkręconą zupę
grzybową – wszystkie przepyszne, polecam gorąco!
Jeżeli jesteś posiadaczem Tefal Cuisine Companion to masz jeszcze bardziej ułatwione zadanie, szczegóły poniżej 😉
Scroll down for recipe in English(4-6 porcji)Składniki:350 g
łososia bez skóry i ości, pokrojonego w grubszą kostkę250 g
grzybów leśnych, oczyszczonych i większe pokrojone w ćwiartki1
cebula, pokrojona w kostkę2 średnie
ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę1 gałązka
selera naciowego, pokrojona w plasterki2 ząbki
czosnku, drobno posiekane1
papryczka chili, pokrojona w drobną kostkę1
pomidor, pokrojony w kostkę1 l
bulionu drobiowego lub warzywnego1/2 szklanki
śmietanki 36%listki z kilku gałązek
tymianku lub ½ łyżeczki suszonego
olej do smażenia
sól i
pieprzPrzygotowanie:W średnim rondelku rozgrzej łyżkę
oleju, wrzuć
cebulę i podsmaż do zeszklenia.Następnie dodaj
grzyby i
czosnek, podsmaż do zarumienienia i dodaj
ziemniaki,
selera,
chilli i
pomidora. Podsmaż całość mieszając od czasu do czasu przez około 5 minut.Następnie wlej
bulion, przykryj garnek pokrywką i gotuj około 15 minut aż
ziemniaki zmiękną.Po tym czasie dodaj
łososia i
śmietankę, dopraw
solą i
pieprzem do smaku i gotuj przez kolejne 5 minut.Sprawdź doprawienie i podawaj.Przygotowanie TCC:Do misy wyposażonej w mieszadło wlej łyżkę
oleju, włóż
cebulę i
czosnek i uruchom program P1 Slow Cook na 5 minut.Dodaj
grzyby,
ziemniaki,
selera,
chilli,
pomidora i
tymianek i uruchom program P1 Slow Cook na kolejne 5 minut.Następnie wlej
bulion i uruchom program P2 temperatura 100 oC Slow Cook na 20 minut.Po tym czasie dodaj
łososia i
śmietankę, dopraw
solą i
pieprzem do smaku i uruchom program P1 Slow Cook na 5 minut po czym podawaj.Smacznego!
English versionSpicy mushroom soup with salmon(4-6 servings)Ingredients:350 g of salmon without skin and boneless, cubed250 g of forest mushrooms, cleaned and quareterd1 onion, diced2 medium potatoes, peeled and cut into cubes1
celery stalk, sliced2 cloves of garlic, finely chopped1
chilli pepper, seeded and finely diced or sliced1 tomato, cut into cubes1 l of chicken or vegetable stock1/2 cup double creamleaves from a few thyme sprigs or 1/2 teaspoon driedoil for fryingsalt and pepperPreparation:In a medium saucepan, heat one tablespoon of oil, add onions and cook until translucent.Add the mushrooms and garlic, cook until lightly browned and add the potatoes,
celery,
chilli and tomato. Cook, stirring from
time to
time, for about 5 minutes.Next add stock, cover and cook for about 15 minutes until the potatoes are tender.Add the salmon and cream, season with salt and pepper to taste and cook for another 5 minutes.Check the seaosning and
serve.Preparation for TCC:In a bowl fittted with stirrer add one tablespoon of oil, onion and garlic and launch P1 Slow Cook program for 5 minutes.Add mushrooms, potatoes,
celery,
chilli, tomatoes and thyme and launch the Slow Cook P1 for 5 minutes.Add stock and start the P2 Slow Cook for program at 100 ° C for 20 minutes.Next add salmon and cream, salt and pepper to taste and start P1 Slow Cook for 5 minutes then
serve.Enjoy!
Share the post "Pikantna zupa grzybowa z
łososiem / Spicy mushroom soup with salmon"