Wykonanie
Uwielbiam
ciasteczka thumbprint. Dzisiaj naszła mnie ochota na
ciasteczka thumbprint z
malinową galaretką oczywiście domowej roboty. Nie wiedziałam, że z tego przepisu będzie aż tyle
ciastek! U nas w domu to żadne zmartwienie, bo domowe
ciasteczka znikają szybciej niż nadążam je piec. W niedzielę mamy gości, więc może część z nich się uchowa…Mój wieczny optymizm nie opuszcza mnie.
Ciastka przyrządza się błyskawicznie. 10 minut w piekarniku i
ciastka są upieczone.
Malinowa galaretka to również nic trudnego. Przepis na
ciasteczka thumbprint,
kokosowe, z
malinową galaretką znajdziecie poniżej. Jeśli lubicie piec
ciastka to polecam
cynamonowe ciastka rodem ze Szwecji. Nadwyżkę
białek możecie wykorzystać na
ciasteczka bezowe . Zbliża się Halloween polecam więc
ciastka mumie . Lubicie podwójne
ciastka przełożone kremem?
Marchewkowe ciasteczka z kremem cashew na pewno będą Wam smakowały…
Do
ciasteczek thumbprint wykorzystałam typowo maślane ciasto, aczkolwiek w tym przepisie dodałam
kokosowego oleju aby podkreślić
kokosowy smak
ciasteczek. Poza tym
ciastka obtoczyłam w
kokosowych wiórkach. Wyglądają przez to jeszcze bardziej apetyczne zwłaszcza dla kogoś kto lubi
kokos. Ja bardzo lubię
kokosowe wypieki!
Nie wiedziałam, że nagromadziłam do tej
pory aż tyle przepisów na
ciasteczka. Bardzo lubię drobne wypieki, bo piecze się je szybko i bezproblemowo. Poza te bez kremowych dodatków można przechowywać dłużej w metalowym pudełku…Znowu zawiało optymizmem…he, he…
Składniki: na 48
ciasteczek250 g
masła, solonego125 g
kokosowego oleju100 g
cukru125 g
brązowego cukru550 g
pszennej mąki2 duże
jajka1 łyżeczka waniliowej pasty w proszku150 g
kokosowych wiórkówMalinowa galaretka250 g
malin, mrożone150 g
cukru2 listki
żelatynyNastaw piekarnik na 200ºC. Zmiksuj miękkie
masło i
cukier na puszystą masę. Wymieszaj
mąkę z
wanilią i dodaj partiami do masy
maślanej cały czas miksując. Podziel ciasto na 48 kawałków. Jeśli wolisz zrobić większe
ciastka to odważ po 50 gram. Ja zrobiłam mniejsze thumbprint i przeznaczyłam po 25 gram ciasta. Rozmąć
jajko w naczyniu, do drugiego wsyp
kokosowe wiórki. Uformuj kuleczki, lekko spłaszcz i zamocz w
jajku, następnie obtocz w wiórkach. Układaj
ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Potrzebujesz dwóch blach do pieczenia (blachy od piekarnika). Zrób dziurkę w każdym
ciastku i wstaw blaszkę do piekarnika. Piecz blaszki pojedynczo każdą przez 10 minut. Wyjmij
ciastka z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostudzenia. Ciasta bezpośrednio po upieczeniu są miękkie, ale jak ostygną stają się pulchne i kruche.
Żelatynę namocz w zimnej wodzie na 20 minut.
Maliny z
cukrem umieść w małym rondelku i gotuj przez 10 minut. Wylej na sito i przetrzyj.
Galaretka powinna być bez pestek. Podgrzej przecier malinowy, odciśnij
żelatynę i wymieszaj z
galaretką. Odstaw do ostudzenia. Kiedy
ciastka już są zimne, a
galaretka prawie zastyga napełnij nią dziurki w ciastkach.
P.S.Zamiast
galaretki można użyć
dżemu malinowego lub innego
owocowego dżemu. Rozgrzej
dżem w rondelku ale nie do końca i udekoruj nim
ciastka.Spara SparaSpara Spara