ßßß Cookit - przepis na Jagielnik z truskawkami dla singielki

Jagielnik z truskawkami dla singielki

nazwa

Wykonanie

Przez Marzena 23 czerwca 2017
Uwielbiam jagielniki koniec i kropka. Myślę że są super wyśmienitym deserem. Robiąc ten przepis zdałam sobie sprawę że tak naprawdę to rzadko kiedy mamy wegańskie całe rodziny często jest to jedna osoba.
Jest to mała porcja akurat dla jednej ososby na dwa posiedzenia no chyba że potrzebujemy "zajeść" jakiś stres. Ledwo się powstrzymałam przed zjedzeniem całego sernika bo ciałam wam zrobić zdjęcie jak wygląda a jgielnik w środku.
Na koniec zdradzę wam moją tajemnicę. Słuchajcie uważnie. Kasza jaglana musi ale to musi przed gotowaniem być prażona na suchej patelni aż lekko zmieni kolor. Dzięki temu procesowi kasza zmienia smak i desery wtedy są znakomite. Zresztą nie musicie mi wierzyć na słowo. Powodzenia.
Składniki
kasza jagalna - ugotowana - 1 szklanka
mleko kokosowe (bardzo gęste) - 3/4 szklanki
wiórki kokosowe - 2 łyżki
brązowy cukier lub kokosowy - 3- 5 łyżek
Spód do ciasta
daktyle (pasta daktylowa czyli już zmiksowane daktyle z wodą) - 1/3 szklanki
orzechy włoskie - 1/2 szklanki
woda lub mleko - 1/4 szklanki
ekspandowany amarantus lub kasza jaglana - ok 1/2 szklanki
carob - 1 łyżka
Instrukcje
Składniki na spód zmiksowałam w blenderze a potem już w misce dodałam amarantus (dodałam go tyle aby uzyskać masę nadającą się do wyłozenianana formę.) i wymieszłam. Wyłożyłam do fromy i wstawiłam do lodówki.
Zmiksowałam kaszę jaglaną z mlekim, cukrem i wiórkami. Z mleka kokosowego użyłam tylko białą część. Wylałam masę na już wcześniej przygotowany spód.
Udekorowałam truskawkami i wstawiłam do lodówki. Najlepiej smakuje po kilku godzinach chłodzenia.
#Kasza jagalana najlepiej się miksuje jak jest jeszcze ciepła.
#Mleko kokosowe w puszce najlepiej wstwić do lodówki na 24 godziny żeby dobrze zgęstniało.
Źródło:http://zdrowienatalerzu.pl/index.php/jagielnik-z-truskawkami-dla-singielki