Wykonanie
Przez Marzena 23 czerwca 2017Uwielbiam jagielniki koniec i kropka. Myślę że są super wyśmienitym deserem. Robiąc ten przepis zdałam sobie sprawę że tak naprawdę to rzadko kiedy mamy wegańskie całe rodziny często jest to jedna osoba.Jest to mała porcja akurat dla jednej ososby na dwa posiedzenia no chyba że potrzebujemy "zajeść" jakiś stres. Ledwo się powstrzymałam przed zjedzeniem całego sernika bo ciałam wam zrobić zdjęcie jak wygląda a jgielnik w środku.Na koniec zdradzę wam moją tajemnicę. Słuchajcie uważnie.
Kasza jaglana musi ale to musi przed gotowaniem być prażona na suchej patelni aż lekko zmieni kolor. Dzięki temu procesowi
kasza zmienia smak i desery wtedy są znakomite. Zresztą nie musicie mi wierzyć na słowo. Powodzenia.Składniki
kasza jagalna - ugotowana - 1 szklanka
mleko kokosowe (bardzo gęste) - 3/4 szklanki
wiórki kokosowe - 2 łyżki
brązowy cukier lub
kokosowy - 3- 5 łyżekSpód do ciasta
daktyle (pasta daktylowa czyli już zmiksowane
daktyle z
wodą) - 1/3 szklanki
orzechy włoskie - 1/2 szklanki
woda lub
mleko - 1/4 szklankiekspandowany
amarantus lub
kasza jaglana - ok 1/2 szklankicarob - 1 łyżkaInstrukcjeSkładniki na spód zmiksowałam w blenderze a
potem już w misce dodałam
amarantus (dodałam go tyle aby uzyskać masę nadającą się do wyłozenianana formę.) i wymieszłam. Wyłożyłam do fromy i wstawiłam do lodówki.Zmiksowałam
kaszę jaglaną z
mlekim,
cukrem i wiórkami. Z
mleka kokosowego użyłam tylko białą część. Wylałam masę na już wcześniej przygotowany spód.Udekorowałam
truskawkami i wstawiłam do lodówki. Najlepiej smakuje po kilku godzinach chłodzenia.#Kasza jagalana najlepiej się miksuje jak jest jeszcze ciepła.#Mleko
kokosowe w puszce najlepiej wstwić do lodówki na 24 godziny żeby dobrze zgęstniało.