Wykonanie
Rydze na
maśle nauczyłam się jeść u mojego dziadka… z dużą ilością
soli i świeżym
pieczywem. Pycha 🙂 Ciekawi mnie czy znacie i spożywacie? A jeżeli tak, w jakich postaciach? Czy smażycie, marynujecie? Jak byłam dzieckiem, bardzo często wybierałam się na grzybobrania –
grzyby w mojej rodzinie królują od zawsze. Kocham zbierać, nawet bardziej niż jeść 😉 Dopiero kilka lat temu doceniłam smak
grzybów i odkryłam je na nowo. Zachęcam Was serdecznie do skorzystania z jesieni i wybrania się na grzybobranie, to ogromna frajda! 🙂Właściwa nazwa tego gatunku
grzyba to Mleczaj rydz. Są one wysoko cenione w kuchni, wyborne, wyjątkowe. Doskonałe do marynowania i smażenia, nie nadają się natomiast do suszenia czy zup.Zobaczcie też:
Śmietanowy sos grzybowyRisotto z
suszonymi grzybamiPorcji: 2 Czas gotowania: 15 minutSkładniki150 g rydzów2 łyżki
masłasól do smaku
pieczywo do podaniaPrzepis1
Grzyby oczyszczamy, dokładnie płuczemy i wykładamy na ręcznik papierowy do wyschnięcia. Jeżeli rydze są duże, odcinamy nóżki i kroimy wzdłuż na pół, a kapelusze kroimy na cztery części. Małe rydze można smażyć całe.2Rozgrzewamy na patelni
masło, kiedy zacznie skwierczeć, wrzucamy
grzyby. Smażymy po około 5 minut z obu stron.3Kiedy na patelni powstanie delikatny,
maślano-
grzybowy sos, zdejmujemy rydze z gazu. Na koniec doprawiamy
solą. Podajemy ze świeżym
pieczywem.