ßßß Cookit - przepis na Rydze na maśle

Rydze na maśle

nazwa

Wykonanie

Rydze na maśle nauczyłam się jeść u mojego dziadka… z dużą ilością soli i świeżym pieczywem. Pycha 🙂 Ciekawi mnie czy znacie i spożywacie? A jeżeli tak, w jakich postaciach? Czy smażycie, marynujecie? Jak byłam dzieckiem, bardzo często wybierałam się na grzybobrania – grzyby w mojej rodzinie królują od zawsze. Kocham zbierać, nawet bardziej niż jeść 😉 Dopiero kilka lat temu doceniłam smak grzybów i odkryłam je na nowo. Zachęcam Was serdecznie do skorzystania z jesieni i wybrania się na grzybobranie, to ogromna frajda! 🙂
Właściwa nazwa tego gatunku grzyba to Mleczaj rydz. Są one wysoko cenione w kuchni, wyborne, wyjątkowe. Doskonałe do marynowania i smażenia, nie nadają się natomiast do suszenia czy zup.
Zobaczcie też:
Śmietanowy sos grzybowy
Risotto z suszonymi grzybami
Porcji: 2 Czas gotowania: 15 minut
Składniki
150 g rydzów
2 łyżki masła
sól do smaku
pieczywo do podania
Przepis
1
Grzyby oczyszczamy, dokładnie płuczemy i wykładamy na ręcznik papierowy do wyschnięcia. Jeżeli rydze są duże, odcinamy nóżki i kroimy wzdłuż na pół, a kapelusze kroimy na cztery części. Małe rydze można smażyć całe.
2
Rozgrzewamy na patelni masło, kiedy zacznie skwierczeć, wrzucamy grzyby. Smażymy po około 5 minut z obu stron.
3
Kiedy na patelni powstanie delikatny, maślano-grzybowy sos, zdejmujemy rydze z gazu. Na koniec doprawiamy solą. Podajemy ze świeżym pieczywem.
Źródło:https://www.kuchniabazylii.pl/2017/10/rydze-na-masle