Wykonanie
Przepis na
jabłka pieczone w
biszkopcie znalazłam w dość wiekowej książeczce, a dokładnie dodatku, który był dołączany do Przyjaciółki. Jest to broszurka autorstwa Kazimiery Pyszkowskiej i nosi tytuł “Z Tobą w kuchni”. Niestety nie
mogę odnaleźć roku, z którego pochodzi.Te pieczone
jabłka w
biszkopcie mogą być doskonałym deserem do niedzielnego obiadu, szczególnie podane na ciepło z
lodami waniliowymi. Wypiek należy zjeść w miarę szybko, nie przechowywać na kolejny dzień – ciasto staje się wilgotne i niesmaczne.Zobaczcie też moje inne przepisy na wypieki z
jabłkami 🙂 Smacznego!
Tarta z
jabłkami na cieście francuskimWściekła szarlotka Babci ZosiPorcji: 6 Czas gotowania: 40 minutSkładniki3
jabłkałyżka
masłałyżka
bułki tartej2
jajkacukier waniliowy3 łyżki
cukru3 łyżki
mąkiPrzepis1
Jabłka obieramy, kroimy na pół i pozbywamy się gniazd nasiennych.2Blaszkę (u mnie 32x23 cm) wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy go
masłem i posypujemy
bułką tartą, kładziemy na blaszkę
jabłka.3
Białka ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy do nich
cukier i
cukier waniliowy, ubijamy jeszcze chwilę i dodajemy
żółtka. Masą oblewamy
jabłka - spłynie ona także na blachę.4Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni (termoobieg) i pieczemy około 30 minut to zrumienienia.5Podajemy jeszcze ciepłe.