ßßß Cookit - przepis na Jabłka pieczone w biszkopcie

Jabłka pieczone w biszkopcie

nazwa

Wykonanie

Przepis na jabłka pieczone w biszkopcie znalazłam w dość wiekowej książeczce, a dokładnie dodatku, który był dołączany do Przyjaciółki. Jest to broszurka autorstwa Kazimiery Pyszkowskiej i nosi tytuł “Z Tobą w kuchni”. Niestety nie mogę odnaleźć roku, z którego pochodzi.
Te pieczone jabłka w biszkopcie mogą być doskonałym deserem do niedzielnego obiadu, szczególnie podane na ciepło z lodami waniliowymi. Wypiek należy zjeść w miarę szybko, nie przechowywać na kolejny dzień – ciasto staje się wilgotne i niesmaczne.
Zobaczcie też moje inne przepisy na wypieki z jabłkami 🙂 Smacznego!
Tarta z jabłkami na cieście francuskim
Wściekła szarlotka Babci Zosi
Porcji: 6 Czas gotowania: 40 minut
Składniki
3 jabłka
łyżka masła
łyżka bułki tartej
2 jajka
cukier waniliowy
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki
Przepis
1
Jabłka obieramy, kroimy na pół i pozbywamy się gniazd nasiennych.
2
Blaszkę (u mnie 32x23 cm) wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy go masłem i posypujemy bułką tartą, kładziemy na blaszkę jabłka.
3
Białka ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy do nich cukier i cukier waniliowy, ubijamy jeszcze chwilę i dodajemy żółtka. Masą oblewamy jabłka - spłynie ona także na blachę.
4
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni (termoobieg) i pieczemy około 30 minut to zrumienienia.
5
Podajemy jeszcze ciepłe.
Źródło:https://www.kuchniabazylii.pl/2017/10/jablka-pieczone-biszkopcie