Babeczki z kremem budyniowym (Pastéis de Belém, Pastéis de Nata)

nazwa

Wykonanie

Poziom trudności
Babeczki z kremem budyniowym zobaczyłam po raz pierwszy kilka lat temu, na blogu Asi z Delicious Titbits. W Portugali znane są jako Pastéis de Nata, a w Lizbonie-stolicy tego pięknego kraju jako Pastéis de Belém. Te tartaletki zrobione są z francuskiego ciasta i wypełnione po brzegi pysznym kremem budyniowym. Obiecałam sobie, że kiedyś je przygotuję. W Walentynki dostałam od mojej przyjaciółki Kasi 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego i postanowiłam że nadszedł czas żeby przygotować te cudowne babeczki.
Porcja na 12 babeczek
Składniki:
550 g (2 opakowania po 275g) ciasta francuskiego
250 ml mleka
250 ml śmietany 30%
skórka otarta z ½ cytryny
sok z ½ cytryny
50g maki pszennej
175g cukru
5 żółtek
1 kawałek (6 cm) kory cynamonu
masło do wysmarowania foremek
cynamon do posypania
Sposób przygotowania:
W garnku z grubym dnem zmieszać mleko wraz ze śmietaną, dodać otartą skórkę z cytryny, sok z cytryny i powoli podgrzewać. Dodać mąkę, cukier i 6 żółtek, wszystko wymieszać miotełką aż powstanie gładka mieszanina.
Do garnka włożyć korę cynamonu.
Powoli podgrzewać, często mieszając, aż powstanie krem o konsystencji budyniu.
Zdjąć z ognia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C (termoobieg). Przygotować formę do pieczenia muffinów. Każde wgłębienie wysmarować cienką warstwą masła. Ciasto francuskie rozwinąć, zdjąć papier i zwinąć ponownie w rulon. Każdy rulon pokroić na 6 kawałków, kawałki rozwałkować na placki, placki umieścić we wgłębieniach formy.
Krem przełożyć do przygotowanych dołków z ciastem.
Wstawić do piekarnika na ok. 30 minut, wierzch babeczek powinien się zrumienić.
Po wyjęciu z piekarnika, babeczki delikatnie posypać cynamonem.
Smacznego!
Źródło:http://jagodzianka.com/2017/02/babeczki-kremem-budyniowym-pasteis-de-belem-pasteis-de-nata