Dlaczego niekt�re potrawy smakuj� lepiej nast�pnego dnia?

nazwa

Wykonanie

Gulasz z czarnej fasoli (Stacy Spensley CC BY 2.0/ Flickr)
Zobacz zdjęcia (3)
Są takie potrawy, które są najlepsze na świeżo, inne nabierają smaku dopiero drugiego, a nawet trzeciego dnia. Od czego to zależy?
REKLAMA
Potrawy, które najlepiej smakują następnego dnia, najczęściej przygotowuje się długo, są dość tłuste i bogate w intensywne przyprawy (m.in. czosnek, imbir, liść laurowy, ziele angielskie, trawę cytrynową). Do takich dań należą na przykład zupy i gulasze.
"Czegoś brakuje"? Nie doprawiaj!
Tuż po ugotowaniu pojedyncze aromaty składników są mocno wyczuwalne, ale jednocześnie mamy wrażenie, że potrawie "czegoś brakuje". Często doprawiamy zupy i gulasze np. sokiem z cytryny, sosem sojowym lub w najgorszym wypadku kostką rosołową, chociaż noc w lodówce pozwoliłaby im nabrać głębi smaku. Dopiero po jednym lub nawet kilku dniach smaki zaczynają się łączyć i uzupełniać.
Nawet jeśli jedzenie nie jest w danej chwili poddawane obróbce termicznej, to cały czas zachodzą w nim reakcje chemiczne. Węglowodany zawarte w warzywach rozkładają się na cukry, a białko w mięsie na aminokwasy, co wpływa na wzmocnienie i zmianę smaku dania. Ponadto do gulaszów najczęściej używa się gorszych jakościowo kawałków wołowiny i wieprzowiny bogatych w kolagen. Długa obróbka termiczna i zmiany temperatury powodują, że takie mięso ma odpowiednią konsystencję i jest smaczne.
Uważaj, co podgrzewasz
Warto pamiętać, że nie każda przyprawa dobrze reaguje na długie podgrzewanie. Suszone oregano czy tymianek dodawajmy chwilę przed podaniem, bo w innym wypadku mogą zrobić się gorzkie. Podobnie wygląda sytuacja z pieprzem. Najlepiej doprawić nim już gotową zupę czy gulasz, by danie nie było zbyt ostre.
Lubisz jeść mięso? A wiesz, skąd jest antrykot? [QUIZ]
Zobacz także
W reklamach nowe danie z oferty KFC wygląda cudnie. Klienci pokazują prawdziwą zawartość opakowań
Jak zrobić idealne naleśniki? Z tymi sprzętami będzie łatwiej!
REKLAMA
Białe prążki na piersiach z kurczaka - na pewno wiesz, co jesz? Możesz się niemile zdziwić [WYJAŚNIAMY]
REKLAMA
Chili con carne
Kalafior z sosem Barbecue
Spaghetti z serem i pieprzem
Muszle zapiekane z mięsem i pomidorami oraz mozzarellą
Dodaj swój przepis
REKLAMA
Polecamy
REKLAMA
Forum
Mąka(32)
Kulinarna podróż w czasie z Anthonym Bourdainem(18)
Książka kucharska tradycyjna(12)
"ciastka" z ziaren dyni i innych(12)
zupa z soczewicy-robicie?(23)
mufinki "na pojutrze" z olejem czy maslem?(12)
Tofu jedwabiste (silken tofu)(41)
Zamrozić tortellini ? (8)
Tanie i smaczne sposoby na obiad? Proszę o pomysły(30)
Sweetened condensed milk, to microwave, cream(9)
karmelizowanie cebuli (19)
Malted milk powder i frozen yogurt?(13)
Garnek wielozadaniowy - jaki?(14)
więcej
REKLAMA
REKLAMA
Źródło:http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/7,87978,21371605,dlaczego-niektore-potrawy-smakuja-lepiej-nastepnego-dnia.html