Wykonanie
Je szcze gorące n
owości z Pytania na śniadanie ! Specjalnie dla Was moje
Faworki – ide alne, ch rupiące i solidnie skąp ane w cukrze pudrze!
Sekrety
faworków znajdziecie >>>>>> tutaj <<<<<<<
Faworki:Składniki:1 i 1/2 szklanki
mąki wrocławskiej lub tortowej + do podsypania150
śmietany ( 10 – 12% )4
żółtkałyżka
cukru z
wanilią ( 10 g )łyżka
smalcułyżka
spirytususzczypta
solitłuszcz do smażenia (
smalec i
olej rzepakowy)opcjonalnie: 1 łyżeczka
proszku do pieczeniacukier puderPrzygotowanie:
Mąkę przesiej do miski. Dodaj
sól,
cukier, i proszek (ja go dodaję). Wymieszaj i dodaj
żółtka,
spirytus,
smalec i
śmietanę, po czym dokładnie wymieszaj ciasto, jeśli jest zbyt rzadkie dodaj jeszcze odrobinę
mąki.Wyrabiaj ciasto uderzając nim o blat przez minimum 15 minut – dzięki temu
faworki będą kruche. Wałkuj bardzo cienko, aż ciasto będzie przejrzyste. Krój w długie pasy, po czym w poprzek w paseczki. W środku
ciastka zrób 2-3 cm dziurkę nożem i przeplataj przez nią jeden z
boków ciastka.Smaż na złoto w mieszance gorącego
oleju ze
smalcem.
Ciastka muszą swobodnie pływać. Osącz na ręczniku i podawaj posypane
cukrem pudrem.
450 g
mąki2 łyżki
spirytusu6
żółtek2/3 szklanki
śmietany 18%tłuszcz do smażenia (
smalec i/lub
olej rzepakowy)
Cukier puderSzczypta
soliDo nadzienia:
Konfitura różana
Wiśnie w
likierzeGęsta
konfitura wiśniowaGęsta
konfitura pomarańczowaSkórka pomarańczowaPrzygotowaniePrzesiej do miski
mąkę z
solą i
cukrem. Dodaj
żółtka,
spirytus i
śmietanę. Dokładnie wyrób aż połączy się i powstanie gładka masa. Odłóż zawinięte w folię ciasto na 30 minut by zmiękło i odpoczęło (w temperaturze pokojowej). Później ubij ciasto wałkiem, aż zaczną pojawiać się na nim pęcherzyki powietrza. Poświęć na to minimum 15 minut, po czym schłódź ciasto w lodówce. Gotowe cienko rozwałkuj i wycinaj trzy, różnej wielkości krążki. Przetnij je 2-3 cm od krawędzi nie przecinając środka, po czym układaj jeden na drugim (od największego do najmniejszego). Dokładnie dociśnij środek każdej róży i smaż je na gorącym
oleju – na złoto, po 1 minucie z każdej strony. Osącz na ręczniku i udekoruj
konfiturą. Z podanego ciasta możesz przygotować też
faworki.Więcej już w poniedziałek 13. 02. 2017 w